Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сидеров обвърза предстоящия си арест с внесените искания за промяна в Конституцията, засягащи главния прокурор

Снимка: БГНЕС

Лидерът на "Атака“ Волен Сидеров обвърза предстоящия си арест с внесените от него предложения за конституционни промени, отнасящи се до главния прокурор. Предположението си той направи в Съдебната палата, където се гледа делото срещу него за хулиганските му изяви на летище Варна миналия януари:

 В основата на предложението на Сидеров и на неговия колега – Чуколов е ограничаване на мандата на главния прокурор до 5 години. Според Сидеров, не е нормално мандатът на президента, който се избира пряко от народа, да е 5 години, а на главния прокурор 7. Именно от тук той изведе своето предположение, че намеренията да бъде арестуван са свързани с това да бъде отстранен от пленарната зала тогава, когато в нея започват да се гледат на второ четене промените в Конституцията, част от които са предложенията на Сидеров и Чуколов:

Това е революционна промяна и това вече би поставило главния прокурор под контрол. Искайки нашето задържане, особено постоянно, той също отстранява от залата вносителите на поправки, които действат срещу него.

Интересно е, че тези предложения са направени през октомври, когато, припомни Сиредов, все още не е имал тези проблеми, които започнаха малко по-късно. На въпрос как ще събере подкрепа за своите предложения, Сидеров обясни, че разчита и на подкрепата на Реформаторите, които също поставят въпроса за ограничаване на правомощията на главния прокурор.

Сидеров потвърди, че той и Десислав Чуколов са призовани в Столичното следствие във вторник сутринта. В четвъртък главният прокурор каза, че с това призоваване двамата ще бъдат задържани поне за 72 часа, след което по техните мерки ще се произнесе и СГС. Ще отиде ли Сидеров във вторник на столичната ул. "Монтевидео", където се намира Следствието, с личен багаж поне за три дни – отговорът на лидера на „Атака“ е – Не. Той покани медиите да проследят как ще протече цялата процедура. Делото срещу Сидеров за хулиганство на Летище Варна продължава с негово участие и с активните въпроси, които той задава.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна