Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания не даде убежище на бежанци от Сирия и Палестина, намиращи се в британските военни бази в Кипър

Всички мигранти, които се намират в британската военна база Декелия в Кипър, се очаква да кандидатстват за предоставяне на убежище на острова. Утре изтича крайният срок на ултиматума, който им бе поставен от британските власти да вземат това решение, в противен случай ще бъдат депортирани обратно в Ливан.

Британските власти отхвърлиха всякаква възможност да дадат убежище във Великобритания на 114-те сирийци и палестинци, които се намират временно на нейната суверенна територия във военната база в Декелия в Кипър. Мигрантите, сред които 28 деца и 19 жени, бяха настанени в нея, след като на 21 октомври бяха спасени на територията на другата британска военна база на острова “Акротири”.

Великобритания даде седемдневен срок на бежанците да решат и да поискат убежище от кипърските власти, в противен случай те ще бъдат депортирани обратно в Ливан. Въпреки, че в началото мигрантите се съпротивляваха, малко преди изтичането на този ултиматум говорителят на групата Ибрахим Маруф заяви, че всички те ще кандидатстват за убежище в Кипър, но и поставят свои условия. Мигрантите искат гаранции, че документите им ще бъдат разгледани бързо, до 9 месеца, а не да отлежат с години. Те не искат също така да бъдат прехвърлени в кипърския приемен център поради лошите условия за живот в него. До решаването на въпроса им те настояват да останат под отговорността на британските бази, които да осигурят тяхната подкрепа, храна, социални и медицински грижи. Бежанците искат и да получават социални помощи, докато се устроят на работа в Кипър.

В началото на месеца мигратите в Декелия подпалиха палатки в знак на протест срещу задържането им в нея. След ултиматума те изразиха разочарованието си от решението на Великобритания да не ги допусне на тяхна територия.

Правителството на Обединеното кралство заяви категорично, че няма да позволи да се отвори нов мигрантски маршрут към страната чрез нейните бази в Кипър. Според британските власти отговорността за спасените на острова мигранти трябва да се поеме от кипърските власти, докато според Върховния комисар на ООН за бежанците те са отговорност на Великобритания, като Кипър ще им предостави на своята територия достъп до необходимите услуги.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна