Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законова промяна цели да облекчи процедурата при леки случаи психично болни хора да напускат институцията, в която са настанени

Снимка: reformatorskiblok.bg

Депутати от Реформаторския блок внесоха предложения за промени в Закова за социално подпомагане между двете четения. Целта е да се поправят несъвършенства в наредбата за настаняване на хора с психически проблеми в социални институции.

Проблемът се състои в това, че има дупки в законодателството, които позволяват отделни случаи на хора, които вече не желаят да бъдат в специализирани институции и няма нужда да са там, да остават дълго време след като тази нужда е отпаднала. Поради липсата на административна пътечка те не могат да излязат на белия свят, каза в предаването „Преди всички “ депутатът от РБ и член на правната комисия в НС Димитър Делчев.

По думите му,  хората остават в институцията след решение на директора, който има възможност по сега действащото законодателство да ги освободи, но поради различни причини избира да не направи това.

Бюджетите на тези домове се формират по определен начин. Те зависят от това колко пациенти има в тях, допълни депутатът.

Предложението за промени в закона не касае тежките случаи на психично болни пациенти, а тези, за които лекарите са преценили, че домашното лечение е по-добро.

В такъв случай не би трябвало тяхното излизане да е предоставено на осмотрението на трето лице, какъвто е техният попечител по право – директорът на съответното социално заведение, заяви Димитър Делчев.

Той предлага законова промяна, според която необходимостта от разрешение от страна на директора на дома да отпадне в случаите, когато става въпрос за ограничено запретени и когато даден човек по собствено желание е влязъл в дома.

Цялото интервю с Димитър Делчев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна