Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

The Necks: нещо като минимализъм, нещо като пост-джаз… изобщо като нищо на света

БНР Новини
Снимка: Holimage

Признавам си, само преди малко повече от десетилетие не познавах творчеството на The Necks. Не помня кой пръв ме светна на тяхната музика – нюйоркският саксофонист Филип Джонстън – заселник в Сидни, Австралия, или словенският джаз фотограф Жига Коритник. Но единият от двамата беше, това го помня със сигурност. И от 2004г. насам бавно започнах да попълвам пропуските си – с албуми като Hanging Gardens (1999), четворния Athenaeum, Homebush, Quay & Raab (2002), с общо времетраене три часа и половина, ранните им опуси Sex (1989), Next (1990), Aquatic (1994), редица неофициално циркулиращи концерти из нета, соловите албуми и дуетите на пианиста на групата Крис Ейбрахамс, минимал-краут-пънк групата на барабаниста Тони Бък Projekt Transmit... И още, и още, и още. Гледах ги и няколко пъти на живо, а това с нищо не може да се сравни.

А ето че стигнахме и до историческия момент да ги дочакаме и в София – и то не по какъв да е повод, а именно за 7-ия рожден ден на Alarma Punk Jazz. Признавам си също така, че си мислех, че познавачите на творчеството им в България възлизат на трима-четирима. И никога не съм бил толкова щастлив от това, че не съм бил прав – много повече са, много, много повече.

Тук ви предлагаме едно кратко интервю с тримата музиканти – Тони Бък (барабани), Лойд Суонтън (контрабас) и Крис Ейбрахамс (пиано), излъчено днес в „Артефир” по програма „Христо Ботев”...




...а други интервюта с тях (понеже имаме много такива през годините) можете да слушате, както следва, в „Аларма” тази вечер (от 21:30 до 23:00ч.). както и утре сутрин в „Нашият ден” по програма „Христо Ботев” и в „Хоризонт до обед” (на съседния канал).

Концертът е на 18 ноември, сряда, в Първо студио на БНР. Ще се състои от две 50-минутни части с 10-минутен антракт. Вратите за публика отварят в 21:00ч., а началото е точно в 21:30, обичайния начален час на „Аларма” по програма „Христо Ботев”. Билети все още има в „Дюкян Меломан”, Ticketplus и Eventim, но лека-полека свършват. Така че побързайте, ако искате да сте част от историята.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени