Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Топалов: ИДИЛ не е терористична организация, тя е революционна държава

Сирия вероятно ще бъде използвана за разменна монета за сближаване между Русия и САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сирия вероятно ще бъде използвана за разменна монета за сближаване между Русия и САЩ. Това мнение изрази в интервю за "Преди всички" Любомир Топалов, преподавател в Токийския университет "Мейджи". Той не очаква Вашингтон да изпрати сухопътни сили срещу ислямистите, тъй като за момента ИДИЛ не представлява заплаха за американския президент Барак Обама. Според Топалов голяма грешка на много от анализаторите е да смятат ИДИЛ за терористична организация. ИДИЛ не е терористична организация, а революционна държава, поради което масирана военна операция срещу нея няма да доведе до решаваща победа. Необходимо е да се ограничат финансовите й ресурси, които идват от три места: плащане на такси, на откупи и най-вече от продажба на петрол. Той обясни:

ИДИЛ не е терористична организация, тя е революционна държава. Това е много важно да се разбере и много важен момент по отношение на една адекватна и кохерентна контратерористична акция срещу ИДИЛ заради това, което се случи в Париж, защото терористичната организация не контролира територия, която е голяма, колкото Обединеното кралство, няма вътрешна организация на армия, полиция, съдебна система, образователна система, здравна и социална система, които всъщност ИДИЛ имат. На нейна територия живеят жени, деца и мъже, които са убедени в тази революционна идеология и ние не можем да отидем и просто да ги изтребим всичките. Докато се водят само военни действия, тогава може да се предполага, че ние можем да постигнем победа, но победа не може да се постигне върху такава революционна идеология. Трябва по друг начин да се борим.

Според Любомир Топалов, от една страна, трябва да се обгради ИДИЛ, да се намалят както финансовите, така и политическите ресурси на държавата, да се ограничат външните спонсори, които подпомагат държавата и още:

От друга страна, всяка държава има, в общи линии, някакъв период на изживяване. Ние, може би, трябва да предприемем стъпки, с които да позволим ИДИЛ да постигне своята максимална критическа маса и да започне да се саморазпада. Исторически всяка една революционна държава се е разпадала или поне се е разцепвала отвътре първо. А когато я атакуваме външно, ние ще консолидираме вътрешно нейната власт, освен това, ще вървим по стъпките на стратезите на ИДИЛ, които искат да въвлекат Запада, Европа в случая, в една война тяхна територия, която не може да бъде спасена, но за т.нар."борба за сърцата и умовете на обикновените мюсюлмани по света", това ще бъде една загубена борба от страна на Запада.

Интервюто на Силвия Великова с Любомир Топалов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна