Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Терзиев: Бежанската криза е следствие, а не причина за тероризма

Според журналиста е нелепо и неуместно да се говори за българско участие в сухопътна операция в Сирия

Снимка: БГНЕС

Самата бежанска криза е следствие, а не причина за тероризма. Тероризмът причинява бежанската криза, защото тези главорези създадоха нетърпима обстановка в Сирия, Ирак и на други места, отбеляза в коментар за предаването „Нещо повече“ журналистът Светослав Терзиев.  Според него сред западните политици изобщо не личи желание за признаване на очевидни от дълго време грешки. Поставянето като първо условие за търсене на решение в Сирия да бъде свален режима на Башар Асад е колосална политическа грешка, отбеляза журналистът:

Каквото и да е правителството на Башар Асад, то е светско и създава някакъв ред в държавата. Ако беше паднало, Сирия щеше да се превърне в нещо като Либия, Ирак, Сомалия или Йемен. Процесите щяха да са много по-неуправляеми…

Сега се говори за извършване на сухопътна операция, но кой ще отиде там, след като всички заявяват, че нямат такова желание? Ще хвърлят бомби, а кой ще отиде на терен да излови тези хора и най-малкото да гарантира, че те не са вече там? Ще се търси отново сирийската армия, кюрдите, някои външни сили, склонни да изпратят свои бойци като „Хизбулла“ от Ливан или малки подразделения от Иран. Това са силите, с които в момента светът разполага „на терен“ в Сирия.

Терзиев нарече неуместно, нелепо и смешно у нас да се говори за българско участие в евентуална такава операция. Като че ли сами „дърпаме дявола за опашката“, подчерта той и допълни, че нашите ръководители трябва да се отнасят отговорно към това, което казват. Според Светослав Терзиев и военният, и външният министър напоследък правят някои непремерени и прибързани изказвания на тема „сухопътна операция в Сирия“:

Утре от нас ще поискат нещо, за което изобщо не сме готови – с какво ще отидем там, с какви сили разполага България, които може да изпрати на терен – една полева баня като в Афганистан?.. Светът в момента е много изнервен. Утре ще ни поканят… и в какво положение ще се окажем?...

Терзиев коментира и изказването на президента Плевнелиев, че иска България да бъде във фокуса на геополитическите интереси:

Защо България да привлича такова внимание, защо да стане фокус и да има тук сблъсък, защо да привлече репресивни действия на сили, които не може да контролира и да им отвърне? В момента, в който им привлечем вниманието, няма да сме готови да им отговорим адекватно.

Говори се за хибридни сили у нас, а аз не виждам никакви хибридни сили, освен армията от мутри, която е наистина добре въоръжена и даже разполага с бронетехника…

Цялото интервю със Светослав Терзиев чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна