Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланик И. Лилиан: Светът се намира във война срещу терористите и срещу раждащото тероризъм

Ирит Лилиан
Снимка: embassies.gov.il

Израел е държавата, която повече от всяка друга страна живее с тероризма като част от ежедневието си, заяви в интервю за “Хоризонт“ в предаването “Събота 150“ Ирит Лилиан, посланикът на Израел в България:

Всички сме притеснени от нарастването на тероризма по света и от  станалото в Париж, но мисля, че то беше очаквано.

Светът се намира в състояние на война – от една страна срещу съществуващите терористи, а от друга – срещу това, което ражда тероризмът. Тази отровна почва, в която се посява липса на толерантност, омраза и неприемане на другия, може да даде само тези развалени плодове, които виждаме в момента.

Посланик Лилиан подчерта , че ислямът не е лоша религия, но за съжаление в момента терористичните актове се извършват в повечето случаи от мюсюлмани:

Убедена съм, че религиозните водачи на различните релгии, както и политически водачи, трябва да се обединят и много високо да призоват да се спре насилието и да се акцентира върху добрата страна на религиите, както и да се елиминират омразата и нетолерантността, които те насаждат.

Има два начина за справяне с тероризма  - първият е активният чрез военни и финансови операции, както и операции за сигурност, като на тези нива трябва да се търси обединение, като страните трябва да положат усилие да няма повече организации като ИДИЛ. Това е тактика, това са кратковременни действия, но в дългосрочен план е необходима задължителна промяна в образованието,  допълни Ирит Лилиан.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна