Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгения Раданова: Аз се уча заедно с децата, които тренирам

Евгения Раданова: Аз се уча заедно с децата, които тренирам
Снимка: БГНЕС

Изключително съм щастлива да видя новото поколение състезатели от Източна Европа, специално, и то в такъв подем на развитие. За мен това, което правя, винаги е било на сърцето ми. Нямам никакъв опит като треньор, особено на деца. Смело мога да кажа, че аз се уча заедно с децата, които тренирам. Вярвам, че преди всичко изпитват удоволствие от това, че се занимават с един кънки спорт, който считам, че е изключително атрактивен. Вярвам, че всяка една наша тренировка е начин те да изградят своя характер. Много е различно да бъдеш треньор, старя се да предам своя опит, по начин по който смятам, че трябва да го предам. Работя с деца, които се състезават вече трета година, те са 15, и отделно работя по програмите на ММС за начално обучение по вид спорт, които са безплатни за децата на София. Искам да науча децата, да изпитват удоволствие, когато се състезават, защото когато едно дете е удовлетворено то себе си, то може да върви напред, това заяви специално за предаването „Спорт и музика“ една от най-големите на спортистки Евгения Раданова. Носителката на три медала от Олимпийски игри присъства на състезанието за Европейската купа по шорттрек, което се проведе в Зимния дворец в София, но този път беше в ролята на треньор.

Евгения Раданова е единствената българска спортистка, участвала на зимни и летни олимпийски игри (в дисциплината колоездене на писта). Има седем европейски титли (2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2006 и 2007 година), три пъти е европейска вицешампионка (1999,2005 и 2008 година) и има три медала от зимни олимпийски игри - два сребърни и един бронзов от Солт Лейк Сити'2002 и Торино'2006 година.На игрите на Добра воля през 2000 година има златен медал на 500 метра и сребърен на 1000.

Евгения Раданова е бивша световна рекордьорка на 500 метра, като държи рекорда от 2001 до 2008 година. Тя е първата българка с три медала от олимпийски игри - бронзов медал на 1500 метра и сребърен на 500 метра на 19-те зимни олимпийски игри в Солт Лейк Сити'2002. Тя спечели и сребро на 500 метра на 20-та "бяла" олимпиада в Торино. От 2006 г. Евгения Раданова е старши-лейтенант в Министерство на отбраната. Индивидуален член е на Българския олимпийски комитет. Член е на Управителния съвет на Българската федерация по кънки и на УС на Българската асоциация на спортистите олимпийци, както и на УС на Националната военна спортна федерация. Служебен министър на младежта и спорта в кабинета „Близнашки“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!