Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Младенов: Най-важният въпрос е Европа да се защити от тероризма, без да отстъпва от ценностите си

Снимка: БГНЕС

Винаги съм бягал от определението „сблъсък на цивилизациите“, защото това, с което се сблъскваме, не е цивилизация, това е екстремистка философия, която инструментализира религията и не представлява хората, които свързваме с цивилизацията на исляма. Това заяви пред "Хоризонт" по повод атентатите в Париж и ситуацията в Европа Николай Младенов, бивш военен и външен министър на България, сега специален координатор на ООН за близкоизточния мирен процес. Най-важният въпрос според Младенов сега е как ще защитим Европа от нападенията на терористите, без да отстъпваме от ценностите, върху които е изграден ЕС:

Започнем ли да строим стени и да премахваме свободи, за които хората са се борили 50 години, това би означавало, че терористите са победили. Европа не е толкова слаба. Нашата цивилизация не е предизвикана от друга цивилизация, а от фундаменталистка група, която можем да победим...Не трябва ние философски и политически да се заблуждаваме, че решаването на проблемите в Близкия изток ще дойде с налагането на едни диктатори на мястото на други диктатори.

В специално интервю за БНР Николай Младенов коментира, че палестинският мирен процес е абсолютно замразен:

Разговори няма, но за да се възстановят преговорите не можем просто да съберем лидерите на двете страни, защото доверието между тях е абсолютно нарушеноСимволът с гълъба в парче лед е двояк символ – трябва да размразим по-бързо леда, за да открием гълъба жив…И двете страни са много „вкаменени“ във вижданията и позициите си.

Много са „подводните камъни“ и основните предизвикателства са две – да се намерят основите за доверие, да има основание за разговор въобще и второ – да се изолират външните влияния върху процеса. След възстановяването на доверието трябва да има политическо лидерство, което да очертае пътя напред.

Според Николай Младенов, в момента от една страна в палестинското общество има абсолютна фрустрация с липсата на перспектива, а от друга виждаме колко е тънко и наранимо усещането за сигурност в израелското общество. И двете общества имат нужда от мир и сериозна стабилност в отношенията си. Продължаването на сегашната ситуация до безкрай ще поражда единствено несигурност, каза още Младенов.

Сигурно примирие в Ивицата Газа може да има единствено, когато Газа се върне под контрола на легитимната палестинска власт. Механизмът „ООН-Израел-Палестинска власт“ работи много добре в сферата на реконструкцията на разрушени обекти. Сега много по-лесно влизат строителни материали, разказа още Николай Младенов.

Цялото интервю с Николай Младенов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна