Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Волен Сидеров и Десислав Чуколов остават на свобода срещу 6 000 лева

Ат.Атанасов: Подобни скандали няма да бъдат изяснени, докато не бъде създадена с конституционна промяна фигурата на независимия заместник главен прокурор

| обновено на 24.11.15 в 18:54
Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд (САД) обяви арестите на Волен Сидеров и Десислав Чуколов заради нахлуването в НАТФИЗ на 23 октомври за  незаконни. Същото преди седмица направи и Софийският градски съд. Окончателно, лидерът на партия "Атака" и заместникът му остават на свобода срещу парични гаранции от по 6 000 лева. 

САД не се съгласи с прокуратурата, че двамата депутати, срещу които има и други разследвания, даже и две нови предложения, по които главният прокурор все още не се е произнесъл за сваляне на имунитетите им за стари случаи, показва, че те са с висока степен на обществена опасност и затова трябва да бъдат върнати в арест.

Апелативният съд обаче прие, че данни за хулиганските прояви на Сидеров и Чукулов на 23 октомври има и затова им определи сравнително висока парична гаранция.

След като чу тезата на съда, лидерът на "Атака" отново обяви, че е жертва на политическа разправа и атакува прокуратурата:

Това, което  прокуратурата е вършил, е имало не юридически, а друг подтекст. Какъв ли? Ами космически, например, астронавтски! Върши незаконосъобразни действия - това прави прокуратурата.

Защото съм опозиция и защото преча, както и защото от правосъдната система понякога се изпълнява поръчка, допълни Сидеров в обяснение защо точно той.


Явор НотевАпелативните съдии разкритикуваха прокуратурата, че употребява законовата възможност да задържа обвиняеми за 72 часа, дори и когато това не е необходимо. Според Явор Нотев, съпартиеца и адвокат на Сидеров и Чуколов, за напред много по-лесно адвокати и разследвани ще могат да атакуват законността на прокурорското задържане под стража.

Тук сме свидетели на всички пороци в практиката на прокуратурата, основана нейния прочит на НПК, допълни Нотев в критика към  прокуратурата, като похвали съда. Разкритикува я и заради опита й да върне Чуколов и Сидеров в ареста, реанимирайки стари случаи на хулиганство с тяхно участие от 2011 година в Батак и от 2013 година в Бургас.

В съдебната зала се оказа, че наблюдаващият делата на двамата депутати прокурор в началото на месеца е предложил на главния прокурор да поиска имунитетите им по двата скандала, по които разследванията се водят срещу неизвестен извършител. Засега реакция от Сотир Цацаров няма.

Не се ли сещате, че това е самоубийствена постъпка, защото какво са правили през тези години? За какво са взимали своите заплати, след като са държали тази мина с готови материали за наказателен процес, само че избират момента, в който тя да гръмне?, допълни адвокат Нотев.

Според Софийския апелативен съд разследванията срещу Сидеров и Чуколов и наказателното дело срещу лидера на "Атака" не могат да мотивират задържането им под стража, защото те нямат влязла в сила присъда за хулиганство. За нахлуването им в НАТФИЗ обаче, данни има. Има и срещу Сидеров, че е принудил студентка да изтрие снимки на посещението на атакистите в академията от мобилния си телефон. 

Атанас Атанасов ДСБМалко по-рано по друго дело беше коментирана работата на държавното обвинение по знакови казуси -  шефът на вътрешната парламентарна комисия Атанас Атанасов даде показания по мегаделото "Червеи" с подсъдими Владимира Янева и Тодор  Костадинов.  Атанасов коментира и последните скандални разговори между бившата шефка на СГС и уволнената съдия Румяна Ченалова, в които се говори именно за делото "Червеи" и се намесват имената на главния прокурор, председателят на ВАС и премиера.

Атанас Атанасов прогнозира, че подобни скандали никога няма да бъдат изяснени, докато не бъде създадена с конституционна промяна фигурата на независимия заместник главен прокурор.

Който в такъв случай да може да образува досъдебно производство и да търси цялата обективна истина. Защото сега в този казус кой срещу кого да образува дело?, допълни Атанасов, като поясни, че според него има достатъчно данни за образуване на досъдебно производство.

Аз не съм казал срещу главният прокурор! Има тук публични данни затова, че има търговия с влияние. Това дали е вярно, аз не мога да кажа, но трябва да има процедура и институция, която да изясни дали това е вярно или не. Няма такава!, подчерта шефът на вътрешната парламентарна комисия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна