Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чуйте отново третия концерт от сезон 2015-2016 на СО на БНР, запис от 20 ноември, в зала „България”

БНР Новини
Снимка: Василка Балевска

Диригент: Емил Табаков

Солист: Маргарита Илиева, пиано

В програмата:
• Адажио от Красимир Кюркчийски;
• Концерт за пиано и струнен оркестър от Алфред Шнитке;
• Симфония №12 в ре минор, опус 112 - „1917“ от Дмитрий Шостакович.

Адажиото на Красимир Кюркчийски е ранен опус на композитора. То е написано през 1959, когато Кюркчийски е само 23-годишен и все още студент в Консерваторията в класа на проф. Панчо Владигеров. Въпреки това в творбата вече отчетливо се открояват характерните черти на стила на автора, които по-нататък откриваме в зрелите му оркестрови произведения. Това е красива, романтична музика, наситена с много лиризъм и очарование.

Концертът за пиано и струнни на Алфред Шнитке
се появява през 1979 година. Той е посветен на големия руски пианист Владимир Крайнев, който е и негов първи изпълнител през месец декември същата година (в тогавашния Ленинград). Заедно с Концерта за пиано на четири ръце и камерен оркестър, тази творба се смята за един от върховете не само в творчеството на Шнитке, но и - изобщо в областта на клавирната музика. Структурата на концерта синтезира чертите на сонатната форма, сонатния цикъл и вариациите.

Дванайсетата симфония на Шостакович е създадена през 1961 година. За разлика от Единадесетата симфония, която се появява през 1957 и прави предполагаеми препратки към унгарските събития от 1956 (поради които е много възторжено приветствана на Запад), тази творба се смята за прокомунистическа и е посрещната доста по-хладно. Симфонията е посветена на паметта на Ленин и е била изпълнена за първи път през месец октомври 1961 от Ленинградската (тогава) филхармония под диригентството на Евгений Мравински. Това е последната премиера на симфония от Шостакович, дирижирана от великия Мравински.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени