Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографии, заснети с дрон, показват Перперикон от "птичи поглед"

Снимка: БГНЕС

„Перперикон от птичи поглед“ – фотографии, заснети от дрон, показа проф. Николай Овчаров пред медиите. Практиката с дронове навлезе преди около три години в нашите среди, там има майсторлък по отношение на снимането и са нужни добри оператори, разказа в предаването „Нещо повече“ проф. Николай Овчаров. Направени са хиляди снимки и видеоматериали, които ще бъдат както научно обработени и ще имат значение и за туризма, подчерта проф. Овчаров, който проучва Перперикон вече 16-та година. По думите му, Перперикон вече е обект на културно-историческия туризъм от първа класа.

Осигурено е финансирането за два научни тома „Перперикон“ - 700 страници, които ще бъдат написани през следващата година, които ще покажат на света без рекламни и медийни трикове научната стойност на Перперикон, съобщи още проф. Овчаров:

Вече девет поредни правителства подкрепят нещата. Рационално използваме европейските средства, но се направиха прекрасни проекти. Не разчитаме само на държавните пари. Те са необходими за археологическото разкриване, докато за реставрация и консервация, които струват десетки пъти повече не натоварваме българските граждани, а разчитаме на европейските средства. Снимка

Срещу „Ислямска държава“ трябва да се води тотална война, заяви още проф. Николай Овчаров пред „Хоризонт“:

Обиколил съм Арабския свят. Работил съм в Сирия, Йордания. Когато видях какво правят с Палмира, това ме потресе. Това са огромни запазени храмове на две хиляди години, каквито не можете да си представите и сега някакви ненормални хора взривяват това човешко богатство и наследство. Когато говорим за войната срещу „Ислямска държава“ не трябва да забравяме, че това са унищожители на човешкото културно наследство и войната срещу тях трябва да бъде тотална.

Цялото интервю с проф. Николай Овчаров чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна