Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Мирослав Първанов: Промените в Закона за ветеринарно-медицинска дейност са лобистки

Снимка: БГНЕС
Промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност приеха депутатите вчера на първо четене. Д-р Мирослав Първанов от Българския ветеринарен съюз припомни, че този закон, един от най-обемните в законодателството ни, е преправян 28 пъти от 2006 година насам. Освен това проблемът е не в новите или стари текстове, а в това, че никой не ги спазва.

Народните представители и обществото не са схванали правилно акцента в промените. От 2013 година насам непрекъснато подчертаваме, че се смесват функциите на контролните органи с тези на практикуващите ветеринарни лекари. Второто – предвижда се наредба да регламентира сериозни неща като вида лечебно заведение: ветеринарна лаборатория, ветеринарна клиника, ветеринарна амбулатория. Става въпрос за чисто лобистки интереси. От близо две години има желание да се вкара официално една идея за мобилни ветеринарни лечебни заведения. Ние сме срещу начина, по който искат да го направят. Може би някой е решил, че с тази наредба това ще е най-лесно. Възразяваме срещу вмененото ни задължение в 48-часов срок да въвеждаме данни в регистъра. Ние не възразяваме срещу проекта, а срещу текстове, които са абсолютно неприемливи. Особено драстично е предложението на два месеца да посещаваме всички, с които имаме договор. Проверката е функция на контролните органи, в договора е записано какво аз, като лекар, трябва да правя. Не е осигурено финансиране за тези прегледи, а и собствениците на животните се дразнят. Всички са изненадани откъде се появи този проект, кой го измисли, приемането му стана за часове, на кого е необходимо такова бързане?!

Д-р Мирослав Първанов изказа становището на колегите си, че трябва да се направи изцяло нов закон, да се възстанови статута на ветеринарно-медицинската служба и да е на пряко подчинение на министъра на земеделието, да се възстанови научната, лабораторната и диагностичната дейност.

Приетите промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност въвеждат задължение на собствениците на животни да уведомяват незабавно регистрирания и официалния ветеринарен лекар при влошаване здравословното състояние на животните. Регистрираните ветеринарни лекари ще са длъжни да въвеждат необходимите данни в Интегрираната информационна система на БАБХ в срок до 48 часа от настъпването на дадено събитие. В законопроекта се предвижда типът ветеринарномедицински заведения да бъде определен в наредба. Въвежда се изискване към собствениците на кучета да не ги извеждат извън местата им за отглеждане без придружител и без повод, който да се държи от придружител.

Цялото интервю на Веселина Миланова с д-р Мирослав Първанов можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна