Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свещеник дари всичките си спестявания на столичен храм

Снимка: Радио Шумен

Свещеник от Българската православната църква - отец Теофан - дари всички свои дългогодишни спестявания за благоустрояването на храма „Св. Климент Охридски“ в столичния квартал Люлин. Пред "Хоризонт" отец Теофан разказа за личните си мотиви да направи дарението:

В евангелието пише: „Не си събирайте съкровища на земята, където молец ги яде, а си събирайте съкровища на небесата, защото където е съкровището ви, там ще бъде и сърцето ви“. Затова реших тези пари, които съм спестявал вече 50 години, да ги реализирам за нещо смислено, за да може да остане за бъдещето.

Ангел Янъков, престоятел на храма, припомни, че църквата е осветена през 1999-а година и сега зографисването й с  дарените средства върви много добре:

И в днешно време се случват чудеса и това е едно от тези чудеса. Това е нашата същност. Всички трябва да обединим духовния си потенциал и това което направим – това остава. Човек трябва да се труди и тогава Бог ще даде възможност трудът да даде добрия резултат.

Храмът заслужава да бъде жив, истински, благоукрасен и да има духовно присъствие, сподели още пред „Хоризонт“ Ангел Янъков:

Трябва да акцентираме върху духовността, вярата, образованието и културата. Всичко друго е производно.

Целия разговор с двамата събеседници чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна