Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайската гледна точка по климатичните проблеми

Китай е една от ключовите държави, от които ще зависи какъв компромис ще бъде постигнат на Конференцията в Париж.

По време на срещата на ООН в Копенхаген през 2009 г. за климатичните промени китайската неотстъпчивост бе сочена за една от основните причини за липсата на сериозна обвързваща международна спогодба. Пекин не само, че отказа намаляване на емисии на парниковите газове, но и отхвърли споменаването на  каквито и да е било конкретни цели в крайното споразумение.

Днес броени дни преди срещата в Париж Китай е признат за световен лидер в намаляването на парниковите газове от „Грийнпийс“. Пекин се обвързва публично с достигане на максимални нива на изпускане на парникови газове през 2030 г., намаляване употребата на изкопаеми горива и подкрепа за развиващите се държави  да преминат към по-чисти производства.

Китай и към момента е най-големият замърсител с парникови газове, но спрямо огромното население държавата е далеч зад САЩ, Русия, Канада и  Корея. 66% от енергията в Китай се добива от въглища, които се изгарят в мръсни производства. Въпреки това за последната 1 година употребата на въглища спада всеки месец. Повече от половината въгледобивни китайски компании са на загуба, а печалбата от търговия с твърди горива е спаднала с над 40% рез 2014 г. 

От друга страна Пекин е най-големият инвеститор във възобновяема енергия, а планът е подобни източници да покрият над 20% от общите енергийни нужди на страната до 2030 г. Амбициозните намерения предвиждат инсталиране на ниско въглеродни източници в обем, близък до цялата американска енергийна система.

Целия коментар чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна