Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Утаено време“ или ярко изявена позиция в изкуството

БНР Новини
Станислав Памукчиев на откриването на изложбата му в галерия „Райко Алексиев“
Снимка: БГНЕС

Кратка визитна картичка на художника Станислав Памукчиев: завършил специалност „стенопис“ при професор Димо Заимов, реализирал над 40 самостоятелни изложби в България и още в девет европейски и световни галерии, има десет национални и международни награди, сред които Голямата награда на Международното триенале на живописта, София 1996 година. Това може би е само статистика и някакъв ориентир, но по-важно е да се каже, че това е един от най-ярките и със самостоятелно, силно отличаващо се лице в съвременното ни изкуство, една личност, която прави смислена, дълбоко осъзната абстракция.
Това е автор, който събира в изкуството си Голямото време, минало, настояще и бъдеще. И най-вече ни кара да търсим основанията за един нов хуманизъм и ново разбиране за света.
Станислав Памукчиев умее да събира духовния опит и в това необятно поле от художествени похвати и течения ни спомага да намираме ценностната ни ориентация, защото самият той е цялостен и отворен, наблюдаващ и създаващ, което го прави на висотите на голямото изкуство днес.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени