Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин предупреди Анкара, че няма да прости "стрелбата в гръб"

Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия няма да прости на онези, които "стреляха в гръб" срещу нейните летци, заяви руският президент Владимир Путин в годишното си обръщение към Федералното събрание. Той подчерта, че Москва няма да си затваря очите пред "помощта на Анкара за терористите".

Путин заклейми двойните стандарти спрямо тероризма и опитите терористични групи да се използват за собствените цели на някои държави. Президентът наблегна:

Днешната управляваща върхушка в Турция носи пряка отговорност за гибелта на нашите военнослужещи в Сирия. Ние няма да забравим това подпомагане на терористите. Винаги сме смятали и продължаваме да смятаме предателството за най-долно и най-срамно нещо. Нека да го знаят онези в Турция, които стреляха в гърба на нашите летци. 

Руският държавен глава определи свалянето на руски самолет от турските ВВС като умопомрачение и предупреди, че Русия няма да се ограничи с досегашните си ответни действия:

Изглежда Аллах е решил да накаже управляващата клика в Турция, лишавайки я от разум и разсъдък. В основата на нашите действия ще стои преди всичко отговорността пред страната, пред нашия народ. Ние не се каним да дрънкаме с оръжие. Но ако някой смята, че, извършвайки това подло престъпление - убийството на нашите хора, ще се отърве само с отказа да му купуваме доматите или с някакви ограничения в строителния или в други отрасли, то той дълбоко се заблуждава. 

Според Путин "управляващата клика" в Анкара още неведнъж ще съжали за онова, което извърши.

Припомняйки приноса на Русия в разгромяването на фашизма през Вгората световна война, Путин отбеляза:

Днес отново лице в лице се сблъскваме с разрушителна, варварска идеология. И не бива да допуснем новопоявилите се мракобеси да постигнат своите цели. Необходимо е да отхвърлим всички спорове и разминавания. Да създадем общ мощен юмрук, единен антитерористичен фронт, който ще действа под егидата на ООН. Всяка цивилизована държава сега е длъжна да даде своя принос в разгрома на терористите. Никакъв контакт с която и да е терористична организация! Никакви опити да бъдат използвани за собствени цели. Никакъв престъпен, кървав бизнес с терористите. Ние знаем кой в Турция си тъпче джобовете и позволява на терористите да печелят от заграбения в Сирия нефт. Именно срещу тези пари бандитите вербуват наемници, купуват оръжие, организират безчовечни терористични актове.

Във финала на годишното си обръщение към Федералното събрание руският президент Владимир Путин припомни решимостта, с която Русия миналата година си върна Крим. Той прехвърли мост и към сегашните действия на страната на международната арена:

Също така уверено ние действаме и сега, когато Русия води открита, искам да го подчертая - открита и пряка борба с международния тероризъм. Взимаме решенията си и ги прилагаме, като си даваме сметка, че да се справим със задачите пред нас сме в състояние само ние самите. Но само ако сме всички заедно. Ще приведа още един цитат. Доста неочаквано, дори и за самия мен, тези думи ги е казал човек, който е бил доста далеч от политиката. Това са думи на Дмитрий Иванович Менделеев, казани преди 100 години. Ето ги: "Ако сме разединени, нас веднага ще ни унищожат. Нашата сила е в единството ни. Във воините ни. В семейното благодушие, което увеличава прираста на народа, и в естественото нарастване на нашето вътрешно богатство и миролюбие". Чудесни думи, адресирани направо към днешния ни ден. В същото време Русия е част от глобалния свят, който стремително се променя. Ние добре разбираме сложността и мащаба на съществуващите проблеми - както външните, така и вътрешните. По пътя на всяко развитие винаги има трудности и препятствия. Ние ще отговорим на всички предизвикателства. Ще действаме творчески и резултативно. Ще се трудим за общото благо и за Русия. Ще вървим напред заедно. И заедно непременно ще постигнем успех.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна