Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметове от цял свят в обща битка срещу климатичните промени

| обновено на 05.12.15 в 09:57

Около хиляда кметове и представители на местните власти от  цял свят приеха в Париж обща декларация да работят за това до 2050 г. градовете им да се захранват на 100 процента от възобновяеми енергийни източници, съобщи Франс прес.  Ако се запазят сегашните нива на емисиите от парникови газове, това ще има катастрофални последици, заявяват в документа кметовете. Сред подписалите декларацията са градоначалниците на Лондон, Мадрид, Сидни, Рио де Жанейро, Сеул, Чикаго и София. Заявено бе намерението годишните парникови емисии в градските зони до 2030-та година да бъдат намалени с 3,7 гигатона. 

Дългоочакваният проект за всеобхватно споразумение за ограничаване на глобалното затопляне ще бъде предоставен днес от делегатите на международната конференция за климата в Париж. Предвидено е дебатите по проекта да започнат на министерско равнище в понеделник.

Френският президент Франсоа Оланд и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун ще присъстват на Ден за действие за климата. Инициативата ангажира неправителствени организации и знаменитости.  Актьорът и бивш губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер ще говори по темата пред долната камара на френския парламент.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени