Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС даде ход на делото за собственост на патриаршеския храм "Свети Александър Невски"

| обновено на 07.12.15 в 12:39
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) разгледа делото за собствеността на патриаршеския храм "Свети Александър Невски", на което присъстваха и патриарх Неофит, и епархийските митрополити. 

Адвокатите на Българската православна църква (БПЦ) поискаха от ВАС да отхвърли като недопустима жалбата срещу прехвърлянето на храм-паметника в собственост на Църквата и посочиха като аргумент, че жалбоподателят няма правен интерес.

Съдът даде ход на делото по жалба на културно-историческо дружество "Будител" против решение на служебния кабинет на Георги Близнашки за предоставяне на патриаршеския храм на БПЦ.  

Веселин
 Станков от дружеството, което обжалва решението на кабинета “Близнашки“ от миналата година, заяви, че то е взето в нарушение на административните процедури и на решението на Велико Народно събрание, което е определило, че собствеността върху храма трябва да бъде всенародна:

БПЦ трябва да продължи да управлява храм-паметник " Свети Александър Невски", така както го е управлявал през последните 90 години, но собствеността върху храм-паметника да бъде всенародна.

Обявяването на храм "Свети Александър Невски" за частна държавна собственост стана с решение на служебното правителство от 1 октомври 2014 година, но два дни по-късно беше подписан договор за преотстъпване правото на собственост на катедралата на църквата. На 8 октомври същата година в Министерския съвет (МС) се състоя церемонията по връчване на акта за собственост на патриаршеския храм. 

Митрополит Гавриил определи жалбата като абсурд и предупреди, че храмът не може да остане без духовно ръководство.
 
В 8:30 ч. пред сградата на ВАС беше отслужен молебен, с който църквата призовава клир и миряни да вземат молитвено участие за запазването на катедралата като нейна собственост. По този повод камбаните във всички столични храмове започнаха да бият тревожно между 9 и 9:30 ч. 

Затова сме тук - за да помолим тези, от които зависи да бъдат честни и добри и да изпълнят това, което Министерски съвет беше решил вече, сподели патриарх Неофит преди делото и добави, че не познава жалбоподателите, но очаква съдът да потвърди решението на правителството.

Имат си своите виждания сигурно и аз не ги познавам, но не трябваше така изненадващо да внесат своите жалби,
допълни патриархът и изрази надежда, че съдът ще отсъди в полза на църквата. Една от критиките на дрружество "Будител" е, че не се правят ремонти.

Храмът е голям, храмът е ценен, храмът е достоен и трябват много грижи, за да се поддържа добре.

Върховният административен съд ще вземе решение за допустимостта на жалбата в 30-дневен срок.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна