Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководството на "Фолксваген" провежда трудни разговори с ключов инвеститор от Катар

"Фолксваген" заяви в неделя, че нейният изпълнителен директор, председателят на Надзорния съвет, както и редица топ акционери в компанията, са в Катар за разговори с един от основните инвеститори в дружеството - Катарския държавен инвестиционен фонд, на фона на съобщения, че катарците призовават за радикални промени в управлението на германския производител на автомобили.

Компанията определя разговорите като рутинна встъпителна визита на главния изпълнителен директор Матиас Мюлер и на председателя на Надзорния съвет Ханс Дитер Пьоч, които поеха своите постове през септември.

Според източник, запознат с въпроса и цитиран от "Уолстрийт джърнъл", към тях са се присъединили Волфганг Порше и Ханс Михел Пиех, които са представители на клана на Порше-Пиех, контролиращ "Фолксваген".

Това е нормално встъпително посещение на новото ръководство в един от най-важните партньори на компанията, един от най-важните ѝ акционери, заяви говорителят на компанията Ерик Фелбер.

През уикенда обаче немският седмичник "Билд ам зонтаг" съобщи, че Катар се стреми да отслаби влиянието на представителите на работниците в Надзорния съвет и в ежедневните операции на компанията. Акбар Ал Бакер, главен изпълнителен директор на Qatar Airways и Хюсеин Али Ал Абдула, заместник-председател на Qatar Holding LLC, представляват Катар в Надзорния съвет на "Фолксваген".

"Билд" също посочва, че Катар е призовал "Фолксваген" да се откаже от идеята си да парира ерозиралото търсене на нейни дизелови автомобили в САЩ чрез инициатива за прокарване на задвижвани с електричество автомобили на американския пазар.

Резкият спад в цената на акциите на "Фолксваген" в резултат на разразилия се от 18 септември насам грандиозен скандал с измамните вредни газови емисии, е струвал досега милиарди на акционерите на компанията, като Катар държи около 17% от гласовете на акционерите в немската компания.

На този етап Държавният инвестиционен фонд на Катар отказа да коментира по-горните информации.

Съгласно немското законодателство, което предоставя на работниците широки права в най-големите корпорации, представителите на труда, включително синдикалните дейци, разполагат с половината от 20-те места в Надзорния съвет на дружеството и имат значително влияние върху стратегическите решения на компанията.

Говорителят на "Фолксваген" Фелбер обаче отрече, че на срещата  в Катар са били засегнати трудовите въпроси, докато Работническият съвет към компанията отказа да коментари тези информации.

Разговорите в Катар идват на фона на засилващо се недоволство сред външните акционери на "Фолксваген", които обвиняват нейното ръководство за бавния темп при разследване на отговорните за скандала с манипулираните резултати на газовите емисии, отделяни от нейните дизелови автомобили.

През септември американските оторизирани власти разкриха, че "Фолксваген" е инсталирал софтуер в някои дизелови модели на своите автомобили, който да мами за реалните нива на вредни газови емисии при редовно провежданите тестове. Малко по-късно немската компания призна, че близо 11 милиона автомобила в световен мащаб притежават този некоректен софтуер.

Няколко инвеститори, включително Union Investment, който е един от най-големите инвестиционни фондове в Германия, както и шведският инвестиционен фонд Nordea, също критикуват управлението на "Фолксваген". Те и други инвеститори са поставили под съмнение дали ветерани като г-н Мюлер и г-н Пьоч са подходящи да променят корпоративната култура на компанията, за да се гарантира, че никога няма да се повторят подобни измами.

До септември Матиас Мюлер беше главен изпълнителен директор на Porsche AG, производителя на спортни автомобили, собственост на "Фолксваген", докато г-н Пьоч беше финансов директор на компанията от 2002-а година до септември, когато беше назначен за председател на Надзорния съвет в началото на кризата с вредните газови емисии.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени