Права за ползванеrc="//platform-api.sharethis.com/js/sharethis.js#property=598acd0de2587a0012539f76&product=inline-share-buttons">
Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой си играе със страха на хората?

БНР Новини
Лидерът на френската крайно дясна политическа партия Национален фронт, Марин Льо Пен и кандидат за региона на Северна Нор-Па дьо Кале Пикардия изнася реч по време на предизборен митинг в навечерието на предстоящия втори кръг на френските регионални избори в Париж.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Времето би трябвало да е спокойно и някак умиротворено в очакването на коледното тайнство. Нищо подобно, обаче, не се случва. В навечерието на втория тур на местните избори във Франция тази неделя, политиците в  Европа се чудят дали „Национален фронт” на Марин Льо Пен, това антиимграционно и анти-ЕС движение може да се превърне в първа сила във Франция. Политиците са разтревожени какво би означавало това за Европа във времена на криза - икономическа и екзистенциална. В същата тази седмица Доналд Тръмп, който е фаворит за републиканската кандидатура в надпреварата за президентските избори в САЩ, като че асистирайки на идеите г-жа Льо Пен, призова за „тотално и пълно прекратяване на влизането на мюсюлмани САЩ”. Няма съмнение, че г-н Доналд Тръмп си играе със страха на хората. И не само той. Какво ще произтече от това тепърва ще видим.

Късно в сряда беше готов нов проект на глобалното споразумение за борба с климатичните промени, разпространено след двуседмични преговори на високо ниво в Париж. Окончателният документ се очаква да бъде готов тази събота. Един от най-трудните въпроси, на който този документ ще трябва да отговори е кой да плати цената за преминаване на света към нисковъглеродна енергетика, а специалистите се надяват да намери място в споразумението и позицията за растящия риск от миграцията на хора, бягащи от екстремни климатични условия.
Някъде по същото време стана ясна традиционната класация на списание TIME за личност оказала, най-силно влияние върху обществото през годината. Германският канцлер Ангела Меркел бе обявена за личност на 2015 г., заради способността й да се справя с предизвикателствата пред Европа, последва я  лидерът на джихадистите Багдади, а трети е по-горе споменатия Доналд Тръмп.

У нас, малко преди да се гласуват промените в Конституцията, които би трябвало да дадат старт на реформата в правосъдната система, лидерът на ДПС Лютфи Местан публикува във Фейсбука си снимки как позира пред озъбени трупове на убити от него вълци. Няма съмнение, че снимките ужасяват със своята бруталност и нямат нищо общо с Пи Ар кампания на този тъй префинен и овладян политик. Какво се крие наистина зад този ход, каква е причината, текстът и метафората и крие ли се тук някаква заплаха за някого ще предстои да разберем.

За оставката на правосъдния министър Христо Иванов премиерът научи докато играеше мач с „Бистришките тигри” в обедната си почивка”, а снощи Съдебната палата замръкна заключена от протестиращи съдии, като знак, че не очакват промени в съдебната система, въпреки усилията на 204-ма депутати в пленарната зала преди три дни.

В разрез на цялото това неспокойство у нас и по света или заради точно затова днес в 15.30 часа българско време ще се проведе глобална медитация за световен мир, инициирана от фондация Дамакая. По време на глобалната медитация в най-големия будистки храм в света Ват Пхра Дамакая ще се проведе експеримент, който цели да докаже силата на колективното съзнание и свързаността между хората.
Е, дано.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна