Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Везиева: Данък "вредни храни" ще навреди на бизнеса

Этикетки для пищевых изделий
Снимка: αρχείο

Въвеждането на данък „вредни храни“ няма да подобри здравословното състояние на българите и ще навреди на бизнеса. Това заяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева  пред участниците в провеждащата се в Пловдив конференция  "БГ храна - предизвикателства и възможности". Тя подчерта, че  проектът не е минавал на съгласуване в нито едно от министерствата, не е получил оценка на въздействие и от самото Министерство на здравеопазването. Категоричното становище на Министерството на икономиката е, че подобен данък не трябва да се въвежда:  

Ние имахме много срещи с различни формации на производители на хранителни напитки и продукти. Определено няма нужда от такъв данък, да не кажа, че в европейския свят няколко държави са въвеждали подобен тип данък, това е Дания, това е Финландия, Великобритания два пъти и са се отказвали, тъй като той не носи очаквания резултат за подобряване здравословния начин на живот на всяка една нация. Не можем обаче да отречем, че има проблем с това как живеем ние и как се храним, но според мен, за да подобрим тази част от живота си, по-скоро продуктите, които ползваме, трябва да съдържат по висока информационна част за себе си.
Според Даниела Везиева това може да стане чрез различен тип етикети, които по-подробно да представят съставките на храните:
Отколкото да бързаме да налагаме данък, който и така поднесен в този проект неясно кой ще администрира и по какъв начин ще се отрази на фиска, а по-скоро дава ясен сигнал затова, че ще затрудни бизнеса.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна