Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин: В правителството няма усещане за турболентност

Снимка: БГНЕС

В правителството няма усещане за турболентност. Усещането го има в медиите и в парламента, доколкото предстои един от основните участници в коалицията да каже какво мисли за участието си. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в предаването „Хоризонт за вас“:

Бих се учудил, ако Реформаторският блок реши да излезе от управлението, защото там има много висок залог и доста министри, които са се заели със сериозни програми.

Според Калфин в кабинета има висока степен на съгласие относно това какво трябва да се прави. На въпрос „Възможно ли е премиерът да се ядоса и да се стигне до предсрочни избори“, той отговори:

Сигурно е възможно, но надали е добре, когато около границата ни бушуват всякакви неща, да се впуснем в поредните няколко месеца служебни правителства и избори посред зима.

Ивайло Калфин заяви още, че средствата за интеграция на инвалидите са недостатъчни и интеграционните добавки са малки, но трябва да се промени моделът:

Това, което трябва да се направи, е един преглед на цялата процедура. Сега след решението на ТЕЛК човек си заминава в къщи с ниски доходи. Трябва да се даде възможност тези, които могат да работят, да го правят.

Вицепремиерът обясни, че има голям интерес към субсидираните програми за заетост на инвалидите, но след приключването им тези хора остават отново на улицата.

Настоящите параметри на пенсионната реформа могат да останат поне за 20 години напред, отбеляза още Ивайло Калфин. По думите му, сегашният механизъм за годишно плавно увеличение на възрастта на пенсиониране е приемлив и поносим за хората вариант и е намерено общото кратно в тази много чувствителна система.

Относно националния родителски протест за повече пари за майчинство и отглеждане на малки деца, министър Калфин подчерта, че е отворен за диалог по предлаганите мерки, защото всяка от тях има смисъл, но друг е въпросът дали има ресурс. 600 млн. лева биха стрували безплатните ясли и детски градини, уточни той и допълни, че е въпрос на цялостен бюджет – дали искаме средства от едно място да се пренасочат към друга сфера.

За 2015-та година социалното министерство е сред малкото, които не са поискали промяна в бюджета, без това да засяга социалната сигурност на хората, каза още Ивайло Калфин пред "Хоризонт".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна