Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Белазелков: Конституцията е само основата за съдебна реформа

Снимка: БГНЕС

Нашето общество показа, че гражданите се интересуват от съдебната реформа и те се вълнуват от това дали ще имат един независим и безпристрастен съд.Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Нещо повече“ бившият председател на Съюза на съдиите Борислав Белазелков:

Когато гражданите покажат своето искане, те имат начин да принудят политиците да приемат това, което изискват гражданите.

Ние, съдиите, не успяхме да убедим политиците, че независимостта на съда е ценност, която е необходима за тях. Но сега ние можем да убедим гражданите, че независимостта на съда е ценност, която е необходима на тях и те ако вярват в това ще принудят политиците да направят необходимите промени.

Според Белазелков конституционните промени са крачка напред, която трябва да бъде последвана от движение в тази посока:

След като има разделяне във ВСС - какви ще бъдат квотите в него, какви ще бъдат компетентностите на двете камари.  Разделянето не е самоцелно, а разделянето е, за да постигнем независимост на съда.

Конституцията е само основата за съдебна реформа. Ако ние имаме добра основа, ще имаме и хубава съдебна реформа след това. Но дори да не е най-добрата възможна, важни са и следващите стъпки.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени