Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС одобри Националната здравна стратегия 2020

| обновено на 17.12.15 в 12:12
Снимка: БГНЕС
Парламентът прие Националната здравна стратегия 2020, където се определят приоритетите и стратегическите цели за развитието на здравеопазването за следващите 5 години.

Сред заложените мерки са подобряване на Спешната помощ, промяната в системата за цените на медицинските дейности и лекарствата, въвеждането на национална здравна карта. Предвижда се увеличение на бюджета за здравеопазване с 0,2 или 0,3% всяка година до 2020-а година.

Предвидена е промяна на здравноосигурителните пакети и възможност за избор на пакет, както и промени в бюджета на Здравната каса, така че да се увеличи делът на средствата за първичната извънболнична помощ и да се намали този за болнична помощ и лекарства.

Стратегията си поставя три приоритета - създаване на условия за здраве за всички през целия живот, развитие и управление на справедлива, устойчива и ефективна здравна система, ориентирана към качество и резултати, укрепване на капацитета на общественото здравеопазване.

От БСП лява България не подкрепиха стратегията:

Ние, като Народно събрание едва ли можем да си позволим, заради това, че ще се строят болници, ще се ремонтират и т.н., да приемаме неща, които не са свързани със здравето на човека, да приемаме нещо, които нямат нищо общо с подобряване на здравната услуга. Да продължаваме да създаваме впечатлението, че решенията, които вземаме, са повече в полза на строителни фирми, отколкото в полза на пациента, защото в крайна сметка така може да излезе,
коментира депутатът от левицата Таско Ерменков.

От ДПС също изразиха несъгласие със стратегията. Резерви към документа имаше и Семир Абумелих от ГЕРБ:

Има голяма доза романтика. После отива към една сериозна доза строгост на действията и като всяка една поема трябва да има герой. Тук съм си направил една статистика. Думата "пациент" се повтаря 123 пъти, думите "финанси" и "пари" - 230 пъти.


Абумелих заяви, че подкрепя правителството, но не подкрепя Здравната стратегия.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна