Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС отново отхвърли кандидатурата на Нели Куцкова за шеф на САС

| обновено на 17.12.15 в 13:42
Снимка: БГНЕС
Висшият съдебен съвет отхвърли за втори път кандидатурата на Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд. Срещу нея гласуваха 11 от съдебните кадровици, 8 я подкрепиха, а четирима се въздържаха.

Изборът беше повторен днес заради липсата на мотиви при първото бламиране на кандидатурата на Куцкова в края на април. Затова и изборът беше върнат на Висшия съдебен съвет, който днес трябваше да го мотивира.

Този път, за разлика от първото гласуване, имаше един директен отрицателен вот на Ясен Тодоров. Имаше и един неясен, но по-скоро отрицателен вот на Румен Георгиев и седем положителни коментара за качествата на Нели Куцкова. На практика обаче този избор се превърна в спор за това независима ли е тя, защото преди години е била заместник-министър на правосъдието и кандидат за вицепрезидент и защото е член на Съюза на съдиите, който някои от членовете на ВСС намират за организация, която действа под политическа зависимост.

Днес беше споменато и изказването на премиера Бойко Борисов отпреди седмица, който заяви, че не намира за нормално зависим кандидат като Нели Куцкова да протестира пред Съдебната палата с искане за независимост на съдебната власт.

След няколко междуличностни спора членовете на ВСС гласуваха. Днешният резултат се различава с един глас по-малко подкрепа за Нели Куцкова този път. Това е гласът на председателя на ВКС Лозан Панов, който не присъства на заседанието заради командировка в чужбина.

Министърът на правосъдието в оставка Христо Иванов отбеляза, че нито участието в изпълнителната власт, нито участието в демократична процедура за избор това е сърцевината на демокрацията не може да бъде тълкувано априори като негативно за някой магистрат.

В коментара си за бъдещия министър на правосъдието Иванов подчерта:

Който и да бъде избран за министър, ключово ще бъде с какъв мандат започва... "Раната" е корупцията по високите етажи на властта, изчистването на съдебната власт, така че да може да се бори с нея. Този отговор трябва да бъде даден на обществото от човека, който ще поеме тази тежка задача. Дължи ни се ясен отговор отсега зад какво застава парламентът, зад каква промяна или зад стабилност при изходните условия.

Съдия Нели Куцкова каза, че тепърва ще решава дали да обжалва отново избора пред Върховния административен съд, но изрази съжаление, че година и половина след като едно от най-големите съдилища в страната е без председател, то остава така и занапред:

По-скоро ми е мъчно за хората, които вярваха, че човекът, на когото те вярват, може да бъде избран... Очевидно съм нежелана за мнозинството от този Висш съдебен съвет.

Началото на заседанието на ВСС беше предшествано от малък протест на хора, които се бяха събрали, за да възразят срещу изказванията на Лозан Панов по време на отбелязването на 135-годишнината на Върховния касационен съд.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна