Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП ще разследва скандала с "Фолксваген"

Европейският парламент (ЕП) гласува в четвъртък да се създаде комисия, която да разследва скандала с вредните газови емисии на дизеловите автомобили на компанията "Фолксваген" и дали съответните отговорни регулаторни органи не са могли да предотвратят измамата с автомобилните тестове, отчитащи замърсяването на околната среда.

От своя страна Европейската комисия, която представлява изпълнителната власт в ЕС и чиито действия също ще бъдат подложени на проверка като част от това разследване, заяви, че ще работи с новосформираната комисия от евродепутати.

В подкрепа на предстоящото разследване гласуваха 354 депутати спрямо 229, които бяха против от 751-местния Европейския парламент.

Стартиралият през септември скандал с "Фолксваген" може да хвърли светлина върху вратички в европейските регламенти, които са позволили на производителите на автомобили да не спазват поставените в ЕС лимити на отделяните вредни газови емисии.

Това проучване трябва да се съсредоточи върху ролите на отговорните национални органи и на Европейската комисия, които са позволили да се случи подобен регулаторен пробив, заяви заместник-председателя на Зелената партия в Европейския парламент - Бас Ейкут, цитиран от агенция Ройтерс.

Разследването на Европейския парламент може да продължи до една година, като ще се разгледа за наличието на предполагаеми нарушения на законите в Европейския съюз, както и практиките на "лошо управление" при тяхното прилагане.

Около 45-те членове на парламента ще участват в новосформираната комисия и ще имат право на провеждат публични изслушвания на официални представители на ЕК и на ЕС, както и на представители на промишления бранш.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени