Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големият, различният Любен Зидаров

БНР Новини
Илюстрации към книгите: „Островът на съкровищата” от Робърт Луис Стивънсън, 1977; „Том Сойер” от Марк Твен, 1962; „Принцът и просякът” от Марк Твен, 2015 (отляво надясно)
Снимка: СГХГ
Художникът Любен Зидаров този истински бард на българската илюстрация е не само уникална личност, не само невероятен ерудит, но и с особено чувство за хумор и самоирония артист в широкия смисъл на думата. А също така през целия си живот пример за достойно поведение и безкомпромисен в изкуството и позицията си, било на художествената  сцена или в обществения живот. Сега в Софийската градска художествена галерия виждаме една блестяща, концептуална изложба със заглавие: „Островът на съкровищата – половин век по-късно“. Това са новите илюстрации към четири от книгите, които са го съпътствали през целия му творчески път, и особено „Островът на съкровищата“ виждаме  като „книга на живота“ в илюстраторската биография на Любен Зидаров. Илюстрациите на художника са и познание за книгата, която представя  и виртуозна рисунка, и картина. Даже споделяхме при откриването на изложбата, че някои творби са като живопис на Пол Клее.
Скоро Любен Зидаров ще навърши 92 години. Неговото изкуство продължава да бъде една своеобразна авторска амалгама между философия и мъдрост, която днес особено ни е нужна.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна