Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Петров: Студентите по астрономия в България са по-малко от българските студенти по астрономия в чужбина

Снимка: Национална астрономическа обсерватория- Рожен

Тази година не беше от най-добрите от гледна точка на астрономия, наука. Благодарение на всички медии Обсерваторията е жива. Но оцеляването не означава, че се развиваме. Много се надявам идната година да бъде по-успешна за нас и да имаме решение на множество въпроси по науката и астрономията.

Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Преди всички“ Никола Петров – директор на Националната астрономическа обсерватория в Рожен.

Всичко това, което е българско, което дава резултат, всичко, което ни представя в една добра страна в световен аспект, трябва да се замисляме за него, така че то да съществува и да има и напредък.

Според Никола Петров младите хора се интересуват от астрономия:

Има все по-голям интерес от страна на любители-астрономи. В момента в България студентите по астрономия са много по-малко отколкото българските студенти по астрономия извън страната. Някои от тях започват да се връщат, което е оптимистично и дава надежда, че не всичко е изтървано.

Слънцето през последните 10 години намалява своята магнитна активност и слънчевата активност също намалява, заяви още Петров:

Това не означава затопляне. Ако продължи този процес, целият този шум около глобалното затопляне, по естествен начин ще започне да се обръща. Може би след 10-15 години би трябвало да не наблюдаваме катаклизми по отношение на затопляне, а по-скоро на захлаждане и да се върнем към по-нормалното време.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна