Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Тихолова: Важно е да пазим паметта на традициите

Снимка: БГНЕС

Групите за автентичен фолклор от селата Николово, Тетово и Средна кула, Русенско пресъздадоха част от коледните традиции, като на площада в Русе излезе и обредното животно Брезая – събирателен образ на страшилищата - част от маскарада, характерен за Североизточна България.

Хората от фолклорните общества в повечето случаи не искат повече, те искат това, което се е случило. Ние модерните хора очакваме нещо, което не сме чували и не сме виждали, а фолклорният човек иска онова същото, което е преживял миналата година и му е било добре. На нас не ни достига мъдростта на фолклорния човек и неалчността на хората, които са живиели преди нас и които са имали изключително строга система за комуникация с хората и самите себе си. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Преди всички“ етнографът Десислава Тихолова.

По-важното е да пазим паметта на традициите, защото традиция е нещото, което с случва в едно общество, ако то има нужда от него и ако то обслужва духовната и ценностна потребност на обществото. Ако ценностните системи на обществото са се променили, тези традиции или трябва да бъдат оставени или трябва да бъдат променени.

Комерсиализирането зависи от ценностната система на всеки един човек, заяви още Тихолова:

Ако ние възпитаваме у децата си специфични отношение към поне тези елементи на традицията, които са оцелели до днес, то утре тези деца няма да са толкова комерсиализирани. Но така или иначе културата се превръща в бизнес в един момент, което не е лошо, стига човек да има една ясна представа какво прави и защо го прави.

Какво нарекоха коледарите и музиката, на която Брезаята танцува и обикаля къщата на стопаните, както и интервю с етнографа от Русе Десислава Тихолова, чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна