Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2015-а - година на промени в Латинска Америка

Барак Обама и Раул Кастро в Панама
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отиващата си 2015-а стана година на промени в Латинска Америка. Най-много внимание привлече затоплянето между Куба и САЩ. Двете страни отново отвориха посолствата си в Хавана и Вашингтон, а президентите Раул Кастро и Барак Обама разговаряха два пъти на международни форуми. Но икономическото и финансово американско ембарго срещу Острова на свободата остава все още непокътнато. Отмяната му може да се реши само от Конгреса на САЩ, където се смята, че мнозинство имат противниците на подобна мярка. Хавана настоява, че за нормализация ще може да се говори едва след вдигане на ембаргото.

През 2015 г. дълбоки промени преживяха Венецуела и Аржентина, на сериозни турбуленции бе подложена Бразилия. Събитията накараха ред наблюдатели да заговорят за край на "лявата вълна" в Латинска Америка.

Парламентарните избори във Венецуела на 6 декември дадоха на опозицията две трети от местата в Националното събрание. Изморени от икономическата дестабилизация, подклаждана и от ниските международни цени на петрола - основното венецуелско богатство, хората се довериха на опозиционните обещания за по-добър живот. Енрике Каприлес, едно от най-известните лица на опозицията, смята, че промяната ще дойде със спиране на "петролните подаръци" за чужбина и влагането им в местното развитие. Венецуела обаче е президентска, а не парламентарна република. Президентът - наследилият Уго Чавес Николас Мадуро - може да налага вето на всяка законодателна инициатива. Също и Върховният съд, където мнозинството е на чавистите. Опозицията не може директно да гласува за отстраняване на Мадуро, а само да иска референдум за свикване на извънредни президентски избори. Не е ясно дали опозицията ще може да е единна в парламента. Тя е сглобена от групировки с мразещи се лидери и взаимоизключващи се възгледи. А ако наистина се спре "петролния бартер" с Куба например, Венецуела ще остане без кубинските учители и лекари и ще се сринат образованието и здравеопазването. Подобно развитие веднага ще обърне махалото на народната воля срещу опозицията.

Все пак президентстването с враждебен парламент ще е сериозно изпитание за президента Мадуро и за политическата стабилност във Венецуела.

В същата ситуация, но с обратен знак е и встъпилият на 10 декември в длъжност нов президент на Аржентина - десният Маурисио Макри. Той също трябва да управлява с парламент, пълен със симпатизанти на политическата си противничка - лявата перонистка и досегашна президентка Кристина Фернандес. Нейни са и много от влиятелните губернатори на провинции.

Макри обеща 180-градусов завой във вътрешната и външната политика. Обяви се за сближаване със САЩ и ЕС и състави правителство от неолиберали. Девалвира аржентинското песо. Доларът вече се купува за 13 песо и половина вместо за досегашните 9. В бедните квартали вече мърморят: "С Кристина ни беше по-добре". Макри засега се кълне, че няма да пипа социалните програми, спечелили два поредни мандати на предшественичката му.

Първата страна, която той посети, бе Бразилия - най-големия търговски и икономически партньор на Аржентина. Така Макри показа подкрепа за своята бразилска колежка Дилма Русеф, срещу която председателят на бразилския парламент започна процедура по импийчмънт.

Макар че Русеф е от левицата, за Марки е много важно в Бразилия да има стабилност. Позициите на бразилката с български корен се закрепиха след решение на Върховня съд въпросът за импийчмънта й да се решава в Сената, където проправителствените сили са мнозинство. Бе сменен и досегашният бразилски министър на икономиката, който с ред неолиберални ходове настрои масите срещу управляващите.

Пиететът към социалните програми и борбата с бедността продължават да са хит в латиноамериканските общества, което подсказва, че слуховете за смъртта на "лявата вълна" май са прибързани.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна