Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Й. Грозев: Неефективността на българската прокуратура е системен проблем според ЕСПЧ

Снимка: БГНЕС

Има очакване институцията да реши всички проблеми, но ЕСПЧ може да помогне задавайки съдебна практика на националните съдилища – помага като показва добри решения, но в крайна сметка тези решения, които се установяват като принцип, трябва да се следват в правоприлагането от националните съдилища.

Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Преди всички“ адвокат Йонко Грозев, който в началото на годината беше избран от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург по повод работата на съда:

Проблемът с големия брой дела в ЕСПЧ идва от Източноевропейските страни – проблемът с недобре работещите правосъдни системи в тези страни и с липсата на традиция във върховенството на закона създава силна криза на доверие към националните съдебни системи, като България е много типичен пример.

Грозев поясни, че страните с най-голям брой висящи дела пред съда са Турция, Русия, Украйна и Румъния и допълни, че няма съществена разлика в проблематиката, която е засегната в казусите.

Съдията подчерта, че
неефективността на българската прокуратура е системен проблем според Европейския съд по правата на човека. Според Грозев най-сериозният проблем на прокуратурата е липсата на разследвания в икономическата област и злоупотребите с власт:

Има голямо натрупване на решения по български дела, в които се установява неефективност на разследването от страна на прокуратурата. Даже още преди година и нещо в едно от тези решения Европейският съд посочи изрично, че има системен проблем с лошо разследване от страна на българската прокуратура, като тази констатация на съда е само в неговата ограничена юрисдикция, която е свързана с нарушения на права, свързани с физическата цялост.

За съжаление промените в Конституцията не направиха основното – да се фокусира вниманието върху проблема с липсата на върховенство на закона в България и това е работата на прокуратурата. Българската прокуратура не работи добре тя е особено неефективна за разследване на престъпления, свързани с власт, а това е принципният проблем на държавата,
допълни Йонко Грозев.

Подробности чуйте в интервюто в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна