Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Табах: Руският бюджет може да бъде преразгледан заради срива в цените на петрола

Снимка: Николай Кръстев

В края на настоящата година в бюджета на Русия се наблюдава пробив в заложените параметри, свързани с курса на националната валута и цената на нефта. Това казва в интервю за БНР Антон Табах, директор по регионалните проекти в агенцията „Рус Рейтинг“. Той прогнозира евентуално преразглеждане на бюджета на страната в средата на идната година.

Рязкото падане на цените на нефта на световните пазари се превръща в проблем за руската икономика, която през последните десет години планира своето развитие възоснова на този фактор. 2015-та година беше предизвикателство за руската икономика като втората поредна година на санкции, наложени от Брюксел и Вашингтон на Москва заради съпричастността й към войната в Източна Украйна и анексирането на Крим.

Няма да има пряко влияние на водената от Русия военна операция в Сирия върху руския бюджет, защото една въздушна операция не струва толкова скъпо, уточнява още анализаторът Антон Табах и допълва, че сухопътна операция според него е малко вероятна, а именно тя би струвала доста скъпо на бюджета.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна