Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската хранителна банка ще се бори със системното недохранване на бедни деца

Снимка: архив

Всяко второ дете в България живее в бедност. Над един милион деца на възраст от 1 до 15 години се хранят най-зле в сравнение с европейските им връстници. Всяко трето българско дете няма възможност да консумира поне веднъж дневно пресни плодове и зеленчуци, месо, пиле или риба, защото семействата живеят в големи лишения и не могат да осигурят на децата си балансирана и питателна храна, която им е нужна, за да растат и учат. Това е една от причините 14% от младите хора в България да отпадат преждевременно от училище при едва завършено основно образование. Почти половината от тях напускат по семейни причини, свързани с бедност и неграмотност.

Учители споделят, че учениците от семейства с твърде ограничен семеен бюджет и липса на достатъчно доходи отиват на училище без средства за храна и остават гладни през деня, а там където има осигурен обяд често това е единственото хранене за децата. За да отговори на тези нужди, програма "Неделна раничка“ на Българската хранителна банка ще осигурява като дарения хранителни пакети за 400 деца от Северозападна България, разказва нейният директор Цанка Миланова. Хранителните пакети ще бъдат предоставяни за съботно неделните и ваканционните дни, за да се спестява част от бюджета на семействата.

Българската хранителна банка работи за ограничаване на разхищаването на годна за консумация храна и намаляване на глада в България като събира, съхранява и преразпределя храна до нуждаещи се хора, подчертава Цанка Миланова. У нас всяка година се унищожават над 650 000 тона годни храни - количество, достатъчно през годината да се изхранят всички българи, които живеят в лишения. От създаването си през януари 2012 г. до момента БХБ е събрала и раздала над 850 тона храни на над 45 хиляди нуждаещи се българи.

Българската хранителна банка се нуждае и от доброволци, които биха помогнали за подготвяне на пакетите с храни. На страницата на организацията в интернет и във фейсбук се оповестяват дните и часовете, в които желаещите могат да се включат.

Повече по темата - в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна