Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адела Пеева в светлината на прожектора

БНР Новини
Адела Пеева
Снимка: БГНЕС
Филмите на Адела Пеева „Чия е тази песен?” и „Развод по албански“ са първите и до днес единствени български и балкански документални филми удостоени с Номинация на Европейската филмова академия (EFA) за най-добър европейски филм.

Игралният филм на Адела Пеева „Съседката“ на два пъти е избиран от зрителите на БНТ за един от 50-те любими български филма в класация 50 години БНТ  и като един от стоте любими български филма - в класация  по повод 100-годишнината на българското кино.

Адела Пеева, режисьор и продуцент завършва кино и телевизионна режисура в Академията за театър, кино, радио и телевизия в Белград през 1970 година. Работи като режисьор за телевизионни канали в бивша Югославия. След завръщането си в България постъпва на работа като режисьор в Студия за научно популярни и документални филми „Време” и реализира над 50 документални филма. Властите забраняват за показване филмите й „Майки” (1981) и „В името на спорта” (1983). Тези филми излизат на екрана едва след промените през 1989 година и са показани у нас и в чужбина.

Успешен дебют в игралното кино Адела Пеева прави през 1988 година с филма „Съседката”.  Това е един от петте български филма с най-голям брой зрители за 1988 година Селектиран е за участие във Филмовия фестивал на жени режисьори в Со, Париж и Международния филмов фестивал в Мадрид.

През 2010 година прави известният документален филм „Кметът” (Награда на град София за ярко постижение в областта на киното, Награда за режисура на фестивала "Златен ритон" и Наградата за най-добър документален филм на Българската филмова академия), а през 2013 година „В търсене на Списаревски”.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна