Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева: Вината за незавършената съдебна реформа е във всички нас

Снимка: БГНЕС

Новият министър на правосъдието Екатерина Захариева определи като проблем на цялото общество неслучилата се през последните 25 години съдебна реформа. Захариева участва в София в представяне на приоритетите на холандското председателство на Европейския съюз. 

Според Захариева усещането за дефицит на справедливост в обществото е ясно изразен през последните 25 години, а вината за това е споделена:

Вината е във всички нас, не е само в самата съдебна система, не е в един или друг, вината е във всички нас и във факта, че ние не успяхме за тези 25 години да завършим реформата докрай и да постигнем нейните цел, това е хората да се чувстват сигурни, че когато излизат от съдебната зала и когато видят, че са получили справедливо решение. Качеството на живот, винаги съм вярвала в това, е свързано с това дали хората считат, че в своята държава ще получат добро правораздаване и добро административно обслужване.

Промените в Конституцията според Захариева са първата стъпка напред:

Дали са достатъчни, дали оправдаха очакванията на хората, много може да се говори и спори за това. Факт е, че в измененията в Конституцията се направиха немалко добри стъпки и аз като практичен човек считам, че ние трябва да започнем, ние трябва да вземем тази основа и да надградим започнатото в следващите важни изменения в Закона за съдебната власт, нормативните актове, които прилагаме.
 
Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени