Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Януарският поход "По стъпките на Алеко" ще се проведе в събота

Организаторите от "Българска история" искат да върнат младите хора в планината

Снимка: БУЛФОТО

За трети път младежи, обединени в организацията "Българска история", организират масов поход "По стъпките на Алеко", с който отбелязват годишнина от рождението на писателя - основоположник на туристическото движение у нас. Марио Мишев от организацията разграничи настоящия поход от традиционния августовски поход, посветен на Алеко Константинов:

Онзи поход е една прекрасна инициатива, която се случва по повод изкачването на Черни връх от Алеко Константинов. Това изкачване  се е случило през август 1895 година. Нашето изкачване в средата на януари е във връзка със 153-тата годишнина от рождението на Алеко Константинов и е една доста авантюристична инициатива през зимния сезон.

Надявам се да се съберат поне 300-400 души, както обикновено, каза Мишев. Според него поводът е прекрасен, но извън годишнината е хубаво да се случат инициативи, свързани с туризма, а младите хора да се върнат в планината, защото примерът е заразителен:

Планината я виждаме всеки ден, но Витоша някак е изключително непозната за софиянци, предвид това, че получаваме постоянни обаждания и запитвания какво представлява походът, какви дрехи да си носят хората. Това означава, че някои хора за първи път ще бъдат на тези места, което означава, че има причина отново да се правят инициативи, свързани с планината. Атмосферата на върха и по пътя е много приятна поради факта, че сме само млади хора.

В отговор на въпрос за каузата "Българска история" Марио Мишев сподели, че още като ученици са направили сайта "Българска история", запалени от учителя Никола Дюлгеров:

Той беше човек, който можеше много добре да покаже на учениците историята, така че ние искаме да вървим по неговите стъпки.

Походът ще се проведе в събота, 16-и януари, и ще тръгне в 9.15 часа сутринта от последната спирка на лифт "Драгалевци", последната спирка на автобус 93.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна