Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Напредва разследването срещу "Газпром" за злоупотреба с монополно положение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От Европейската комисия съобщиха, че напредва разследването срещу "Газпром" за злоупотреба с монополно положение при доставките на газ в България и още няколко източноевропейски страни. Това стана ясно от отговори на въпрос на БНР на еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер

Разследването тече от над 2 години заради високите цени в договорите за доставка на руски газ в България и още 7 източноевропейски страни. Ако държавната компания "Газпром" бъде призната за виновна, че нарушава конкуренцията на единния пазар в Европа, тя рискува огромни финансови глоби от Европейската комисия:

Нещата напредват, обясни за БНР ресорният комисар Маргрете Вестагер. Възраженията на "Газпром" са били изслушани точно преди Коледа, допълни тя, без да се ангажира със срокове кога Брюксел ще вземе решение. Същевременно датчанката призна, че на неформална основа Комисията преговаря с руснаците за либерализиране пазара на газ в Източна Европа.

Без да споменава фирмата "Овергаз" и проблема ѝ с Москва по Нова година, Вестагер потвърди, че в България се води отделно предварително разследване, свързано с доставките на синьо гориво от "Газпром":

Има ново развитие относно България, което ще бъде разгледано отделно. Имаме известен брой жалби, които ще проучим. Твърде рано е обаче да дам подробности, отговори комисарят по конкуренцията Вестагер.

Същевременно Европейската комисия санкционира 35 корпорации за укриване на данъци на територията на Белгия. Многонационалните компании са предимно от Европа и са се ползвали от облекчена схема за деклариране на печалбите, която е незаконна, обяви Комисията. Институцията нареди на фирмите да платят на белгийските власти общо 700 милиона евро, които се дължат като данъци.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна