Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандал с есемес прекъсна заседание на ВСС

Премиерът обвини председателя на ВКС, че го атакува с политическа цел

| обновено на 14.01.16 в 16:42

Премиерът Бойко Борисов обвини председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, че го атакува с политическа цел. Борисов направи изявление пред Висшия съдебен съвет, след като Панов огласи съдържанието на препратен му от премиера есемес във връзка с проверката срещу съдия Владимира Янева.
Есесмесът, който по спешност доведе премиера във ВСС, беше цитиран: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите за двете каки. Не го приехме". По-рано заседанието на ВСС беше прекъснато, след като Лозан Панов огласи съдържанието на въпросния есемес.
Борисов пристигна във ВСС афектиран, но в думите му се съдържаше декларация, че уважава съдебните кадровици, че не вижда никакъв проблем в комуникацията си с тях, че съдебната система работи много, но и че не му е приятно да чете непрекъснато в медиите как ВСС иска да го изслуша по така наречения случай "Яневагейт", а той не идва.
Още на влизане Бойко Борисов заяви, че е дошъл и за да каже на ВСС да не се занимава с политика. Малко по-късно от изявлението му стана ясно, че визира конкретно Лозан Панов заради казаното от председателя на ВКС за бламираната съдебна реформа.
Членове на Съвета се опитаха да му обяснят, че всъщност той не е канен да бъде изслушван по този случай и че целият сюжет се е развил около въпросния есемес, който получи Лозан Панов и в който се докладва на Борисов, че Панов отново е искал премиерът да бъде изслушан по така наречения "случай с двете каки", но Съветът не приел решението.

За Бойко Борисов покана за изслушване във ВСС била равносилна на това той да извика съдебните кадровици на заседание на Министерския съвет. Той съобщи, че няма нищо против, ако има някакво извършено от него престъпление, прокуратурата да го разследва, да го осъди, но не вижда да има такова. Отрече да има каквато и да е намеса по случая с цитираните и обсъдените разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова. За уточнение потвърди, че няма вайбър, тъй като в част от тези разговори се твърди, че е пращал съобщения по вайбър.

Премиерът обясни, че за него е недопустимо съдебните кадровици да се занимават с политика. Той направи връзка с анонсирания вчера нов десен проект на Радан Кънев, като каза на съдебните кадровици да не се поддават на намеренията на някакви хора да правят нови десни проекти, които да го победят на изборите. 

След близо 45-минутния експлозивен разговор на премиера с членовете на този Висш съдебен съвет така и не стана ясно кой е препратил на Борисов есемеса за това как работи ВСС.

Буквално веднага след като министър-председателят си отиде без никакъв коментар пред журналистите, ВСС взе решението да не се занимава със скандалните разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова, първо, защото не били законни, второ, защото били монтирани и защото никой не потвърждавал достоверността им. 

Видях ВСС по начин, по който не съм допускала, че мога да го видя и всичко това - инспирирано от минаващ границите на институционалното разделение между властите тон на премиера Бойко Борисов, разказа съдебният репортер на „Хоризонт“ Силвия Великова.

По думите й, този есемес, получен в 12.40 ч. на телефона на Лозан Панов, е категорично доказателство, че човек от ВСС общува - дали с премиера или с човек от премиерския екип, общува и докладва какво се решава на това заседание.

Репортажното и коментарно отразяване на случая от Силвия Великова в предаванията ''12+3'' и "Нещо повече" можете да чуете от звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна