Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатът Кати Пири: Охраната на външните граници на ЕС е най-безспорният въпрос в миграционния план

Ще пропадне ли квотното разпределение на бежанците по време на холандското председателство? Ще има ли нова евроагенция за охрана на външните граници и прием на България в Шенген? Холандският евродепутат от групата на социалистите Кати Пири, член на парламентарната комисия по външна политика заяви в интервю за "Хоризонт", че общоевропейската охрана на границите е най-малко спорният въпрос:

Въпросът с общата европейска охрана на външните граници на съюза (създаването на Европейска агенция за гранична и брегова охрана)е най-малко спорният от всички аспекти на миграционния план. Съгласието между страните членки е много по-голямо за общата охрана на границите и сигурността, отколкото за по-справедливото разпределение на бремето с бежанците.

Страни като Германия, Швеция и Холандия, които са основна дестинация на бежанците, не отговарят за  външните граници на ЕС, откъдето минават мигрантите. В момента изцяло зависим от волята на една страна-членка за охраната на външната граница. Ако страните по външните граници наистина не могат да се справят те трябва да  си възвърнат контрола с европейска помощ. И за да се избегне отново дискусията дали да оставим Гърция в Шенген, аз предпочитам тя да остане вътре. Ето защо има голяма необходимост евр. Гранични служби да бъдат изпращани в съответната държава по определени критерии, дори против нейната воля.

Онези, които наистина са бежанци, трябва да бъдат интегрирани в обществото, отбелязва Кати Пири:

Трябва да гарантираме, че техните деца няма да бъдат загубено поколение от нискоквалифицирани работници на пазара на труда. В същото време е ясно, че тази година в Европа не можем да приемем още един милион бежанци. Мнозинството от холандците все още смятат, че трябва да помогнем на хората, които бягат от война, но за да запазим тази крехка подкрепа на общественото мнение, ние, политиците трябва да създадем условия за интегрирането на бежанците.

Досега в Холандия са пристигнали 60 000 кандидат-бежанци. Повечето от тях ще получат убежище, ще им помогнем да научат езика, дипломите им ще бъдат признати. Но не можем да обявим, че ще търсим работа само на сирийците, не и на  холандците.Ето защо казваме „Не!“ на икономическите мигранти, идващи от страни извън ЕС.

Принципът трябва да бъде, че по-силните рамене могат да носят по-тежко, т.е. че по-богатите държави трябва да приемат повече хора, каза Кати Пири по отношение на неработещия механизъм за квотно разпределение на бежанците:

Единственият начин да решим проблема е общата формула на разпределение, Ако продължим със самостоятелните действия кризата няма да бъде разрешена.

На въпрос за възможни промени и реформи в Шенгенските правила по време на холандското ротационно председателство, Кати Пири отбеляза:

Не мисля, че е вероятно. Както знаете, именно холандското правителство отвори дискусията за създаването на т.нар. „Мини-Шенген“ – тоест за закриването на сегашния Шенген. Лично аз съм против това. Но е факт, че такива идеи се чуват не само от правителството на Холандия, което сега е ротационен председател, но от още няколко страни. Видяхме как Дания и Швеция затвориха границата си. По-рано през лятото видяхме как за един ден след Германия, като домино, още 5 страни въведоха граничен контрол. Изправени сме пред ситуация, в която се опитваме да запазим Шенген жив, да не изключваме държави от него, както беше с дискусията за Гърция. И не мога да си представя, че пред следващите 6 месеца бихме се занимавали с друго, освен с тази политическа реалност. Първо трябва да решим този проблем, преди да говорим за разширяване на Шенгенската зона.

Позицията на Кати Пири в детайли чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна