Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висулки - убийци дебнат от сградите

Снимка: БГНЕС

През последните четири денонощия до Столичната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ са постъпили за отработване над 200 сигнала за отстраняването на ледени висулки, паднали дървета и счупени клони, каза в интервю за „Преди всички“ Тони Тутунаров – началник сектор „Превантивен контрол и превантивна дейност“ в столичната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. Той подчерта, че всеки собственик на сграда е длъжен да премахне висулките, както и да почисти тротоарите пред самата сграда:

За нас са приоритет административни сгради, държавна собственост. В последно време често излизахме на мостове, подлези, надлези. Приоритет също са и училища, детски градини, както и места с интензивни потоци от хора, т.е. там, където има най-голяма вероятност да пострадат жителите на София. 


В случай че собствениците не могат сами да се справят с отстраняването на ледените висулки и подадат сигнал до пожарната, тези сигнали се препращат до Общината: 

Те разполагат с инспектори, които правят проверка на място, прецизират ситуацията или предписват на съответните собственици да отстранят висулките, да почистят районите, но при невъзможност от тяхна страна, се обаждат на нас и ние съдействаме, тъй като сме система, която има по-специализирана техника, по-добре оборудвани и обучени служители.

Сигналите се подават на телелефон 112.

Интервюто може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени