Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спор за сградата на Българската просветно-културана организация в Прага

Снимка: Георги Петровски

Българската просветно-културна организация в Прага съществува от близо 130 години, като обединява множеството клубове в Чехия, но сега Българският културен клуб в Прага е поканен да освободи сградата в центъра на чешката столица. Клубът се помещава там от 1972-ра година, каза в „Преди всички“ председателят на клуба Кирил Беровски:

В началото на година имах честта да се срещна с господин посланика и да се представя като новоизбран председател на Българската културно-просветна организация, която обединява 9 клуба под себе си. След няколко месеца бях извикан от господин посланика, при което, нито в клин, нито в ръкав, бях уведомен, че трябва да напуснем сградата в срок от един месец. Крайният срок беше краят на месец юни. Ние помолихме за отсрочка и за временно преустановяване на това решение, на което категорично ни беше казано, че това е решение на външно министерство и решение на междуведомствената комисия в България, ако искаме да участваме в търга за закупуване на сградата.

Той каза още, че ръководство ще се събере, за да реши за бъдещето на Българската културно-просветна организация в Прага:

Тук няма предложения от страна на държавата, а направо заведоха дела, вече сме в съда. Вместо ние да седнем и разумно да определим приоритетите на българската диаспора в Република Чехия, ние водим дела между себе си пред чешки съд.

БНР поиска отговор по казуса от страна на Министерство на външните работи. От там обещаха да го дадат на 26-и януари.

Интервюто може да чуете в звуковия файл.
 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени