Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Ангеличин: Българската просветно-културна организация в Прага печели незаконно под прикритието на културата

Снимка: БГНЕС

За периода 2001-2006-а година Българската просветно-културна организация в Прага е спечелила 730 000 евро от имота, за който спори с Министерството на външните работи. Това сериозно уронва престижа на българската държава, посочи в предаването „Преди всички“ заместник-министърът на външните работи Христо Ангеличин по повод огласения от „Хоризонт“ спор за сградата, в която се помещава дружеството. Ангеличин подчерта, че 730  хиляди евро не се печелят под благовидната форма на културата случайно и нарече използването на имота от настоящата организация дългогодишен набег. Според него зад привидното прикритие „култура“ се крие голям зулум.

По думите му, става дума за години злоупотреба, тъй като повече от 40 години сградата се ползва безвъзмездно, без правно основание от самонастанили се в нея хора. Имотът според Ангеличин се ползва със стопанска цел и в него са правени незаконни преустройства, докато данъците са плащани от българската държава. В имота са правени надстроявания и подобрения и всичко това се е случвало без съгласието на българската държава и без съгласието на чешката община, уточни Ангеличин.

В цялата тази сага от години насам българският посланик е притесняван и уведомяван многократно от местни полицейски органи във връзка с ползването на имота, което е недопустимо, посочи още заместник-министърът.

Христо Ангеличин попита защо същевременно един от най-старите ни културни институти - този в Прага - се помещава под наем и допълни, че сред многобройните български организации в Чехия единствено спорещата за сградата организация ползва имота.

Опити за намиране на приемливо решение са правени многократно, включително за ползване на имота от всички български сдружения в Прага, подчерта Христо Ангеличин. Той беше категоричен, че използването му по досегашния начин трябва да се преустанови.

Сградата категорично няма да се продава, увери още заместник-министърът на външните работи Христо Ангеличин.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени