Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неизправност в заключващия механизъм е причинил инцидента с падналото от лифт дете

Държавната агенция по метрологичен и технически надзор проверява всички кабинкови линии в страната

Снимка: БГНЕС

Предприети са проверки на всички кабинкови линии в страната след инцидента с падналото от лифта "Симеоново" дете на Витоша. Досега не е имало такъв инцидент, той е изключение, обясни пред "Хоризонт" Стефан Цанков, директор на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Предстои ведомството да огласи окончателните резултати от проверката на съоръжението. В момента са спрени от движение непроверените кабини на лифта. Извършени са били изпитания на съоръжението, включително разглобяване на кабината на лифта, причинила инцидента.

Инспектори ще проверят заключващите механизми на вратите на всяка кабина, увери Стефан Цанков. Един от двата зъба, заключващи вратата на кабинката, от която падна детето, не е бил изправен, което дава възможност тя да бъде отворена при натиск, обясни Цанков. Това е недопустимо въпреки записаното в инструкцията на лифта, че вратата не бива да се притиска в движение, коментира той.

Пред "Хоризонт" бащата на детето Любомир Станков попита как 30 години е правена профилактика на кабините, щом като няма дори чертежи на техните детайли.

В отворено писмо той обяви "война" на "Витоша ски", концесионер на лифта, и заяви, че ще прегледа договора на организацията и ще атакува всички неизправни моменти в него. Като родител, съм изключително бесен, сподели Станков.

Около 20 минути падналото дете е било само между дърветата, докато баща му достигне до него. Той нарече случилото се абсолютен, брутален, невероятен късмет.

Двете позиции чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени