Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кунева: Този ВСС ще бъде сменен, надявам се сами да подадат оставки

Запознати с доклада на ЕК за напредъка ни в областта на правосъдието и вътрешния ред

| обновено на 26.01.16 в 13:34
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Меглена Кунева призова членовете на Висшия съдебен съвет да подадат оставки, тъй като органът вече е загубил репутацията си. Кунева напомни, че през март ще влезе в сила новият закон за съдебната власт и ако сегашните съдебни кадровици се разпуснат, новите ще се избират по стария закон. 

Този ВСС ще бъде сменен. Надявам се да си подадат сами оставката, ако така решат, ако не - ще дойде време, когато ще се избере друг Съвет, но всички помним и ще помним, че ВСС е институция, която е загубила репутацията си, тоест, дори и на най-добрите в следващите години ще им бъде много трудно. И още нещо, в тази кампания по издирване на това кой на кого е изпратил есемес и се оказа, че има обвинения, които не отговарят на истината. Хората показват разпечатките си. Мисля, че ВСС, ако вземе такова решение и реши сам да проведе вътрешно разследване, би било добре. Но това е независим орган, който би трябвало, за да може да получи сила от своята независимост, да направи всички необходими стъпки, за да изчисти името си. Ето към това можем да ги призовем! Но не можем да ги разпуснем! Ние имаме и други трудности. Ако този съвет се разпусне, как избираме новия - по закон, който все още го няма и който трябва да влезе в края на март, да стане факт, или по стария закон. Ако го избираме по стария закон, това означава, че март ще избираме нов орган по новия закон? Виждате ли колко е лошо да се говори преди да се мисли.

Кунева заяви, че правителството ще коментира годишния доклад за България на Европейската комисия за напредъка в областта на правосъдието и вътрешния ред в посока на това къде всяка една от институциите разпознава собствената си отговорност, а не дали е съгласна с документа или не, защото той е правен с участието на страната ни:

Запознати сме с този доклад. Българските институции върнаха обратно там, където смятат, че има неточност, и докладът ще бъде разгледан от Колежа на комисарите в сряда. Тогава всъщност няма да се говори по техническата част, а ще се говори по политическата част на доклада и ще бъде оповестен на всички. Корекциите, които се правят, са свързани само с неточностите. Всички такива корекции са отразени. Става въпрос за дати, става въпрос за заглавия на закони. Подчертавам, че това е техническа корекция, но е важно това, което излиза.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна