Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миков: Искащите оставката на ВСС приеха промените в Конституцията, с които продължиха мандата му

Снимка: БГНЕС

Ако има някакъв смисъл в искането на управляващите членовете на ВСС да подадат оставки, той е само за хвърляне на прах в очите на хората, че има заявено негативно отношение към ВСС.
 

В същото време това е груба политическа намеса на 2 от партиите в работата на независимата съдебна власт. Ако започнат всички партии утре да искат оставките на ВСС, може да се стигне до отзоваване на отделни съдии, на отделни прокурори и институционално всичко отива по дяволите.

Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" лидерът на БСП Михаил Миков. Според него има какво да се подобри в работата на ВСС, "но не това е начинът". Мярката няма да отклони оценките в критичния мониторингов доклад на ЕК, категоричен е политикът, според когото колективното искане на оставките на всички във ВСС е пореден удар върху слабия авторитет на институцията.

Само преди месец бяха приети промени в Конституцията. Ние не подкрепихме тези промени, но се прие, че този ВСС продължава мандата си, с гласовете на същите хора, които днес му искат оставката.

Миков коментира и черновата на мониторинговия доклад с коментара, че "Брюксел всяка година ни казва общо взето едно и също". Лидерът защити тезата за отпадане на мониторинговия механизъм:

Няма съвсем да затънем. И какво от това като има мониторинг? Обикновено в него се предписват действия, обикновено често се тръгва към една ударна промяна на закони, даже и на Конституция, а след това  гражданите поставят отново и отново въпроса за бързината, за справедливостта на процеса. И ако в гражданското правораздаване имаме една завидна скорост, то в наказателното трябва да се търсят пътищата, и то на конкретните действия. Така че има един формализъм на тези доклади и като че ли се използват понякога за други политически цели към България.

Миков припомни че Инспекторатът към ВСС не е бил създаден с полицейски функции – да проверява конфликт на интереси на магистратите

Интервюто на Снежана Иванова с Михаил Миков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна