Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капка Панайотова: Индивидуалните оценки за адаптация при инвалидизация е добра идея

Идеите за промени в работата на ТЕЛК комисиите и медицинските експертизи бяха представени вчера от социалния министър Ивайло Калфин. Според предвижданото работещите ще получават индивидуални оценки за адаптация при инвалидизация. Децата до 16-годишна възраст и пенсионерите няма да подлежат на трудова експертиза. След като получат медицинското си удостоверение те ще отиват на комисия, която да преценява размера на инвалидната им пенсия, както и останалите полагащи се придобивки.

Според Капка Панайотова от Центъра за независим живот идеята да има индивидуални оценки е много добра, но отново се забравя, че статусът на човека зависи от общата среда, а това е сериозно притеснение за цялата група хора с увреждания:

За мен, самото заболяване, което аз имам, увреждането, което това заболяване е причинило, не ми е най-големият проблем. Най-големият проблем ми е липсата на среда, в която аз да мога да функционирам нормално. Да няма дупки по тротоарите, да има скосени тротоари, където има стълби да има рампи, където е необходимо да има асансьори. Липсата на транспорт е проблем.

Капка Панайотова посочи, че и сега има стимули за работодателите за наемане на хора с увреждания, но това не се случва.

Цялото интервю с Капка Панайотова можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна