Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френско-кубински бизнес форум в Париж

Раул Кастро и Франсоа Оланд по време на официалния прием в Елисейския дворец
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Куба се отваря за чужди инвестиции, стана ясно на провеждащия се в Париж френско-кубински бизнес форум, съпътстващ държавното посещение на кубинския президент Раул Кастро във Франция, съобщи Ройтерс. Гостуването е в отговор на миналогодишната визита на френския държавен глава Франсоа Оланд на карибския остров.

За създаването на благоприятна среда за чуждите инвеститори е допринесло опрощаването от страна на Парижкия клуб на голяма част от кубинския дълг през декември м.г., заяви вицепремиерът на Куба Рикардо Кабрисас Руис.

На свой ред министърът на външната търговия и инвестициите Родриго Малмиерка Диас отбеляза, че Куба е отворена и за инвестиции от американски фирми, но би желала да запази разнообразието във външноикономическите си връзки. Не желаем да сме ничий придатък, подчерта министърът. Той обърна внимание на отличните възможности, които предлага новото голямо пристанище Мариел край Хавана с прилежащата му свободна търговска зона. Чуждите фирми, които инвестират там, ще получат 10-годишен бонусен период без данъци. Две големи френски компании вече изграждат инфраструктурата и логистиката там.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени