Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Достоевски по радиото през февруари

БНР Новини
Илюстрация: Алис Нийл

В 4-те недели на февруари Радиотеатърът ще представи две продукции, базирани върху произведения на Достоевски: „Долината на смъртната сянка“ по романа „Братя Карамазови“ (аудиопроект на Георги Тенев, Маргарита Младенова, Иван Добчев и Асен Аврамов) - на 7 и 14 февруари и „Сънят на чичо“ (радиодраматизация и режисура на Кръстьо Бойковски) - на 21 и 28 февруари.
„Братя Карамазови“ е последният роман на Достоевски. Почти две години е продължила работата върху него и първата му публикация е като поредица в списание „Руски Дневник“. Някои от главите и мотивите на романа обаче са намерили първата си чернова или напреднал, но обикновено незавършен вариант, в по-ранни произведения, дори още през 1869 г. Едва през ноември 1880 г. романът е завършен. Още веднага след излизането си, романът „Братя Карамазови“ е бил обявен за едно от най-върховните постижения на литературата.
„Братя Карамазови“ е философски роман, който навлиза дълбоко в етичните дебати за Бог, свободна волята и морала.
Постановката на Радиотеатъра „Долината на смъртната сянка“ представлява радиоверсия на сценичния проект на Театрална работилница „Сфумато“ от 2002 г. и 2003 г. и, следвайки логиката на оригинала, е реализирана в две части. Записите и монтажите на „Альоша“ са направени през 2005 г. с участието на Красимир Доков, Деян Донков, Светлана Янчева, Христо Петков, Цветан Алексиев, Мирослава Гоговска, Маргита Гошева, Йордан Биков. Режисьор: Маргарита Младенова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна