Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албумът "Великани и джуджета" на "Насекомикс" ще бъде представен в Младежкия театър

Снимка: musikautor.org

С концерт на 11-и февруари в Младежкия театър Насекомикс ще представят своя албум "Великани и джуджета“. Това е метафора на много неща от нашия живот, сподели  Андрония Попова  от формацията "Насекомикс“в предаването "Хоризонт до обед". Една от песните на Насекомикс влиза в саундтрака на филма "Каръци“, който ще можем да гледаме на широк екран от март. Последният албум на Насекомикс е издаден от книжното издателство Колибри.

На въпрос защо присъстват в каталозите за книги, Андрония Попова отговори: 

Книжните издателства са по-далновидни, отколкото музикалните. Тъй като сме артисти, които създават доста недостъпни неща, потърсихме този начин да станем достъпни за хората.

Според Десислава Андонова, която заедно с Андрония Попова е част от друг проекти като Sentimental Swingers и "Песни за усмивки" силата на словото е абсолютно безспорна:

Словото е неразривно свързано с музиката ни. Прекрасна възможност е чрез тези издателства да стигаме до хората, защото така бихме стигнали до хора, до които няма как да стигнем иначе.

Ако искахме да печелим пари, нямаше да станем музиканти в България, споделиха още момичетата:

Даваме се сметка къде живеем и отдавна сме разбрали, че най-ценното е да запазиш чувството към музиката и това, което правиш. Фокусът ни е това, не парите.

Това е водещо и за  Арабел Караян, която свързва живота си трайно с България, въпреки всички пътища, които са се отваряли пред нея като дъщеря на прочутия музикант Херберт фон Караян.

Най-ценното в музиката е да имаш пълна свобода, каза от своя страна Арабел Караян, която също беше гост в предаването заедно със своите приятелки Рони и Деси. Заедно с тях тя е участвала в правенето на  детския албум "Песни за усмивки", в който трите са се отдали на импровизации.  Не е чудно, че и този албум с детски песнички е издаден отново от книжно издателство, като Точица, което се слави с изданията си на поезия.

Подходът към целия детски албум беше да музицираме и играем със звука и словото като деца. 

Арабел има чудесна колекция от фантастични, отключващи въображението инструменти от цял свят, разказаха участничките в предаването.

Целият разговор на Ирина Недева с Андрония Попова, Десислава Андонова и Арабел Караян можете да чуете в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна